Cum aranjam masa de paste


Home » Articole-si-sfaturi » Articole » Cum aranjam masa de Paste


Cum aranjam masa de Paste

Rating   ( 11 voturi)

5 11

click pentru marirea imaginii.


Voteaza acest articol  

Masa de Paste reprezinta un moment foarte important in viata unui crestin si in viata unei familii. Este momentul in care ne adunam cu totii, familie si rude si ne bucuram impreuna de bucatele traditionale, de sosirea primaverii, fara sa pierdem din vedere semnificatiile religioase ale acestei sarbatori.
Pentru ca este o sarbatoare plina de simboluri si care a ramas nealterata de modernismul care ameninta sa transforme si sa deturneze intr-un mod brutal traditiile si obiceiurile stravechi. Si pornind de la aceste traditii si simboluri, putem si noi, in cadrul familiei noastre, sa incercam sa conservam si sa ne bucuram si peste ani si ani, impreuna cu cei dragi, de sarbatoarea Pastelui.
Sa intampinam aceasta sarbatoare crestina cu sufletul curat, cu zambetul pe buze, cu bucurie.
In acest sens, este esential ca pregatirea bucatelor si a mesei sa se faca cu participarea intregii familii – copiii de exemplu, pot fi cooptati la vopsirea oualor, la decorarea pascai sau la realizarea cozonacilor. Ei pot modela cozonacei mai mici, care se vor servi calzi, imediat ce se coc.
In acelasi timp, este important ca cei mici sa afle de la dumneavoastra si semnificatia religioasa a acestei sarbatori, importanta jertfei lui Isus pentru noi toti.
Din fiecare preparat traditional razbat simboluri crestine: de exemplu, ouale rosii simbolizeaza sangele lui Isus, mielul taiat jertfirea acestuia, pasca ornata cu o cruce semnifica crucea rastignirii.
Aceste simboluri au menirea de a ne apropia unii de altii, de a intari relatiile de familie, si de aceea este important sa participam toti.
Daca ne referim la meniul traditional de Paste, acesta trebuie sa contina obligatoriu: oua rosii, drob de mielciorba si friptura de miel, pasca si cozonaci.
Si dupa ce bucatele vor fi preparate, vom aranja masa ca de sarbatoare.
O fata de masa simpla, fara model, este ideala pentru o astfel de ocazie. Poate fi alba sau colorata. Propun fata de masa fara model, deoarece vom orna masa cu diverse decoratiuni si atunci riscam sa arate prea incarcata.
De exemplu, puteti face niste ornamente folosind crengute de salcie, care in preajma Pastelui sunt foarte flexibile si de un verde crud. Puteti sa le puneti in vaze, alaturi de alte flori de primavara, sa faceti coronite din ele pe care sa le asezati in cosuletul cu oua vopsite, sa faceti mici buchetele cu salcie si frunze de iedera si sa le aranjati in dreptul fiecaruia, langa farfurie.
Cumparati cu doua zile inainte de Paste flori de primavara si umpleti casa cu ele – elegantele narcise arata bine in vase viu colorate, lalelele in vaze mate, cu gura larga, iar zambilele parfumate in vaze deschise la culoare. Florile de primavara sunt si ieftine in aceasta perioada, si prin ele celebram totodata si venirea primaverii. De asemenea, puteti concepe diferite aranjamente si cu flori la ghiveci: panselute, nasturei etc.
Pentru mesele festive folositi, daca aveti, servete din material, in locul banalelor servetele. Dau eleganta oricarei mese si se pot aranja in diferite moduri, devenind astfel si element de decor. Puteti folosi inele speciale pentru ele, puteti improviza niste inele din crengute de iedera sau salcie, sau puteti pur si simplu sa le impaturiti in forma de triunghi si sa le asezati langa farfurie. Daca insa folositi servetele, alegeti unele cat mai simple, nu din cele cu iepurasi sau oua, care, chiar daca sunt dragute, dau un aer copilaresc mesei.
Folositi pentru ornarea mesei lucruri simple, din fibre naturale, in doua-trei culori si nu mai multe.  Cosuletele impletite din lemn sau sarma sunt de mare efect. Recomand pentru masa de Paste verdele, albul si diverse nuante de crem. De exemplu, cosul pentru paine poate deveni element de decor daca este in ton cu restul mesei si il imbracati in interior cu un servet/servetel ca cel folosit anterior, cosul sau castronul in care aranjati ouale puteti sa il ornati cu crengute ca cele folosite de pasari in amenajarea cuibului sau cu fasii de hartie creponata sau fulgi de gaina.
Evitati folosirea ornamentelor din plastic sau portelan foarte colorat. Daca vreti sa dati un aspect „jucaus” mesei, puteti de exemplu sa folositi niste borcane mici cu gura mai larga drept suport pentru lumanari, care pot fi viu colorate.
Oricum, in amenajarea mesei conteaza foarte mult imaginatia fiecaruia. Eu am facut niste sugestii si am trasat cateva coordonate pe care le puteti folosi. Apoi, dupa ce ne-am ocupat de aranjamente, urmeaza partea „tehnica”.
Farfuriile se aranjeaza astfel: se foloseste o farfurie intinsa pe care se vor pune restul de farfurii, cu diametru mai mic, pe rand, in functie de meniu. Aceasta farfurie nu se ia de pe masa decat la final, si in general, daca folositi farfurii de mai multe culori, aceasta ar fi bine sa fie de culoare neutra, pentru a se asorta bine cu restul. Sunt la moda farfuriile cu aspect vintage, deci s-ar putea ca acum sa gasiti o intrebuintare serviciului ramas de la bunica.
Tacamurile se pun de la inceputul mesei in stanga si in dreapta farfuriei, pentru toate felurile de mancare: furculitele se pun in stanga si se aranjeaza de la exterior spre interior in ordinea in care se vor folosi. La fel si cutitele, doar ca acestea se pun in dreapta, cu partea ascutita spre farfurie. Lingura, daca serviti ciorba sau supa, se pune in dreapta, cel mai in exterior. Tacamurile pentru desert se pun deasupra farfuriei.
Paharele se aranjeaza in functie de bauturile si ordinea in care acestea se vor servi. Primul pahar se aseaza in diagonala spre stanga fata de varful cutitului. Poate fi pentru apa, fara picior, pentru sampanie sau pentru bautura-aperitiv. Langa el, in dreapta, urmeaza paharul/paharele de vin, la fel in ordinea servirii. Paharul pentru vin este obligatoriu cu picior – cel pentru vin alb are piciorul mai lung, iar cupa este mai mica si mai adunata; paharul pentru vin rosu poate avea piciorul mai scurt, iar cupa este mai mare si cu gura mai larga.
Important este ca fiecare bautura sa fie servita intr-un pahar curat si sa va sigurati inainte de a aranja masa ca paharele sunt foarte curate, fara pete sau praf.
Daca serviti vin rosu, inainte de a va pune la masa cu o ora, aveti grija sa il desfaceti si sa il lasati sa „rasufle”. Bineinteles, daca aveti carafa pentru vin, turnati-l in ea. Vinul alb sau sampania se tin la rece, eventual intr-o frapiera cu gheata, si se desfac atunci cand se servesc.
Nu in ultimul rand este foarte importanta si aranjarea mancarii pe platouri sau in farfurii. Dar acest subiect il vom dezbate pe larg intr-un alt articol.
Cum masa de Paste presupun ca o petreceti in familei, esentiala este comunicarea si buna intelegere. Degeaba ne straduim, gatim si impodobim, daca atunci cand ne punem la masa suntem posomorati. De aceea, recomand ca intreg procesul de dinainte de punerea mesei sa se desfasoare in voie buna, fara nervi, indiferent de cat de obositi suntem, sa glumim, sa radem. Pentru ca masa de Paste reprezinta nu numai hrana biologica, ci mai presus de asta, reprezinta hrana spirituala.
Va doresc tuturor un Paste Fericit!



0
Comentarii si intrebari la: Cum aranjam masa de Paste

Nu exista comentarii la acest articol!

Adaugati un comentariu!


ARTICOLE RECOMANDATE DIN CATEGORIA: Articole

Alte articole din categoria Articole


Trimite reteta Contul meu

Trimite o reteta si acumuleaza puncte cadou (PBC). Foloseste punctele acumulate pentru a-ti cumpara produse din magazin.


trimite o reteta


Ne gasesti si pe



Feliator oua - Westmark

Pret: 11.00 Lei

Tava cozonac Emile Henry

Pret: 92.00 Lei

Cleste chiftele

Pret: 25.00 Lei

Uscator salata

Pret: 50.00 Lei

Tagine 26 cm

Pret: 214.00 Lei

Spargator nuci

Pret: 22.01 Lei

Punga ornat

Pret: 21.01 Lei

Set 5 forme prajituri

Pret: 21.01 Lei

Tava briose

Pret: 45.00 Lei

SFATURI SI ARTICOLE

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Mai intai trebuie sa folositi oua proaspete si daca este posibil, organice,...
Levantica

Levantica

Levantica se foloseste pe post de condiment in prepararea sosurilor, a...
Busuioc

Busuioc

Busuiocul este folosit in special in bucataria italiana, la prepararea...
Cimbru

Cimbru

Pentru a-i amplifica aroma, cimbrul trebuie zdobiti usor intr-un mojar sau...

RETETE CULINARE RECENTE

Galuste din branza de vaci cu sos

Pentru galuste amestecam ingredientele intr-un bol adaugand faina pana rezulta un aluat care...

Sandwichu-uri calde

Feliile de panie se ung cu smantana. Se taie salamul si peiptul de pui marunt. Se pun...

Panna cotta

Laptele impreuna cu frisca se un intr-o craticioara la foc mic. Inainte sa inceapa sa fiarba,...

Mousse de ciocolata

Intr-un vas se bat albusurile spuma cu zaharul. Galbenusurile se amesteca cu romul. Ciocolata...

Salata de ciuperci cu usturoi

Ciupercile se toaca marunt. Catei de usturoi se piseaza. Se amesteca ciupercile cu usturoiul...

IN VINO VERITAS

Istoria vinului

Istoria vinului

Vinul fascinaneaza prin complexitatea si versatilitatea sa, fiind practic unul din acele...