Dafin



Dafin

Rating   ( 1 voturi)

1 1


Voteaza acest articol  

DAFINUL (Laurus Nobilis) face parte din familia dafinului (Lauraceae) si este o planta originara din Asia. In prezent este foarte raspandit si in zona mediteraneana, unde clima calda ii prieste. A fost folosit de romani ca simbol al succesului si pacii.
Dafinul este un arbust care, daca este lasat, poate creste si pana la o inaltime de 10 m. Daca locuiti intr-o zona calda, poate fi plantat in gradina, daca nu, in ghiveci, care vara poate fi scos afara pe terasa sau in curte. Are frunzele mereu verzi, si de aceea este un arbust ornamental. Pus intr-un ghiveci inalt din ceramica si tuns periodic, poate deveni cu usurinta vedeta locuintei dumneavoastra. Frunzele de dafin pot fi taiate tot timpul anului si apoi uscate, inainte de a fi folosite in bucatarie. Aroma lor puternica imbogateste gustul fripturilor de porc sau vita, al mancarii de varza, al diferitelor sosuri. Se pun doar doua-trei frunze intr-un fel de mancare, si se scot imediat dupa preparare. Dafinul se inmulteste prin seminte sau prin ramuri tinere care se planteaza in pamant si care, in cateva luni prind radacini. Semintele se planteaza primavara intr-un ghiveci cu pamant la o adancime de 2-3 cm. Se uda avand grija ca pamantul sa nu fie excesiv de umed, pentru ca semintele vor putrezi. Plantutele vor aparea in cateva saptamani (intre 3 saptamani si 3 luni). Viteza de crestere nu este foarte mare, si de aceea mai bine va interesati la florarii sau pe internet si cumparati o planta gata crescuta, ramanand ca dumneavoastra doar sa o tundeti si sa va bucurati de ea. Vara, dafinul se uda din abundenta, iar iarna doar atat cat sa nu se usuce pamantul. Iarna, paote fi tinut si intr-un loc mai racoros. Daca doriti sa il toaletati, momentul cel mai bun ar fi primavara sau toamna. Este necesara transvazarea la 3-4 ani, dar in fiecare an se poate completa stratul de pamant cu unul nou sau se pot adauga substante hranitoare in apa. Dafinul face flori micute de culoare alba si fructe care atunci cand se coc, toamna, devin negre. Frunzele de dafin raspandesc o aroma puternica si intepatoare imediat ce sunt rupte. Se pun la uscat si ulterior se folosesc in bucatarie. Se pastreaza in borcane inchise etans. In medicina, se foloseste uleiul volatil de dafin sau frunzele ca atare. Este un bun stimulent digestiv, trateaza racelile, bronsitele, reumatismul si astmul.

 



0
Comentarii si intrebari la: Dafin

Nu exista comentarii la acest articol!

Adaugati un comentariu!



Trimite reteta Contul meu

Trimite o reteta si acumuleaza puncte cadou (PBC). Foloseste punctele acumulate pentru a-ti cumpara produse din magazin.


trimite o reteta


Ne gasesti si pe



Feliator oua - Westmark

Pret: 11.00 Lei

Tava cozonac Emile Henry

Pret: 92.00 Lei

Cleste chiftele

Pret: 25.00 Lei

Uscator salata

Pret: 50.00 Lei

Tagine 26 cm

Pret: 214.00 Lei

Spargator nuci

Pret: 22.01 Lei

Punga ornat

Pret: 21.01 Lei

Set 5 forme prajituri

Pret: 21.01 Lei

Tava briose

Pret: 45.00 Lei

SFATURI SI ARTICOLE

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Mai intai trebuie sa folositi oua proaspete si daca este posibil, organice,...
Levantica

Levantica

Levantica se foloseste pe post de condiment in prepararea sosurilor, a...
Busuioc

Busuioc

Busuiocul este folosit in special in bucataria italiana, la prepararea...
Cimbru

Cimbru

Pentru a-i amplifica aroma, cimbrul trebuie zdobiti usor intr-un mojar sau...

RETETE CULINARE RECENTE

Tort cu ciocolata, mascarpone si capsuni

Batem ouale cu zaharul pana se topeste zaharul si compozitia devine cremoasa. Adaugam faina,...

Prajitura pufoasa cu crema de vanilie

Se bat albusurile tare, apoi se incorporeaza alternativ, zaharul, zaharul vanilat si...

Tort cu ciocolata si piscoturi

Albusurile se bat cu un praf de sare pana se intaresc. Se adauga zaharul putin cate putin si...

Gogosari cu otet si zahar

Spal, curat gogosarii si ii tai in patru. Asez toti gogosarii intr-un vas mai mare, amestec...

Gem de coacaze rosii

Se iau boabele de coacăze de pe crengute. Se spala si se aleg de impuritati ori frunze. Se...

IN VINO VERITAS

Istoria vinului

Istoria vinului

Vinul fascinaneaza prin complexitatea si versatilitatea sa, fiind practic unul din acele...