Dafin



Dafin

Rating   ( 1 voturi)

1 1


Voteaza acest articol  

DAFINUL (Laurus Nobilis) face parte din familia dafinului (Lauraceae) si este o planta originara din Asia. In prezent este foarte raspandit si in zona mediteraneana, unde clima calda ii prieste. A fost folosit de romani ca simbol al succesului si pacii.
Dafinul este un arbust care, daca este lasat, poate creste si pana la o inaltime de 10 m. Daca locuiti intr-o zona calda, poate fi plantat in gradina, daca nu, in ghiveci, care vara poate fi scos afara pe terasa sau in curte. Are frunzele mereu verzi, si de aceea este un arbust ornamental. Pus intr-un ghiveci inalt din ceramica si tuns periodic, poate deveni cu usurinta vedeta locuintei dumneavoastra. Frunzele de dafin pot fi taiate tot timpul anului si apoi uscate, inainte de a fi folosite in bucatarie. Aroma lor puternica imbogateste gustul fripturilor de porc sau vita, al mancarii de varza, al diferitelor sosuri. Se pun doar doua-trei frunze intr-un fel de mancare, si se scot imediat dupa preparare. Dafinul se inmulteste prin seminte sau prin ramuri tinere care se planteaza in pamant si care, in cateva luni prind radacini. Semintele se planteaza primavara intr-un ghiveci cu pamant la o adancime de 2-3 cm. Se uda avand grija ca pamantul sa nu fie excesiv de umed, pentru ca semintele vor putrezi. Plantutele vor aparea in cateva saptamani (intre 3 saptamani si 3 luni). Viteza de crestere nu este foarte mare, si de aceea mai bine va interesati la florarii sau pe internet si cumparati o planta gata crescuta, ramanand ca dumneavoastra doar sa o tundeti si sa va bucurati de ea. Vara, dafinul se uda din abundenta, iar iarna doar atat cat sa nu se usuce pamantul. Iarna, paote fi tinut si intr-un loc mai racoros. Daca doriti sa il toaletati, momentul cel mai bun ar fi primavara sau toamna. Este necesara transvazarea la 3-4 ani, dar in fiecare an se poate completa stratul de pamant cu unul nou sau se pot adauga substante hranitoare in apa. Dafinul face flori micute de culoare alba si fructe care atunci cand se coc, toamna, devin negre. Frunzele de dafin raspandesc o aroma puternica si intepatoare imediat ce sunt rupte. Se pun la uscat si ulterior se folosesc in bucatarie. Se pastreaza in borcane inchise etans. In medicina, se foloseste uleiul volatil de dafin sau frunzele ca atare. Este un bun stimulent digestiv, trateaza racelile, bronsitele, reumatismul si astmul.

 



0
Comentarii si intrebari la: Dafin

Nu exista comentarii la acest articol!

Adaugati un comentariu!



Trimite reteta Contul meu

Trimite o reteta si acumuleaza puncte cadou (PBC). Foloseste punctele acumulate pentru a-ti cumpara produse din magazin.


trimite o reteta



Feliator oua - Westmark

Pret: 11.00 Lei

Tava cozonac Emile Henry

Pret: 92.00 Lei

Cleste chiftele

Pret: 25.00 Lei

Uscator salata

Pret: 50.00 Lei

Tagine 26 cm

Pret: 214.00 Lei

Spargator nuci

Pret: 22.01 Lei

Punga ornat

Pret: 21.01 Lei

Set 5 forme prajituri

Pret: 21.01 Lei

Tava briose

Pret: 45.00 Lei

SFATURI SI ARTICOLE

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Mai intai trebuie sa folositi oua proaspete si daca este posibil, organice,...
Levantica

Levantica

Levantica se foloseste pe post de condiment in prepararea sosurilor, a...
Busuioc

Busuioc

Busuiocul este folosit in special in bucataria italiana, la prepararea...
Cimbru

Cimbru

Pentru a-i amplifica aroma, cimbrul trebuie zdobiti usor intr-un mojar sau...

RETETE CULINARE RECENTE

Pizzete

Pizzetele sunt niste pizza rotunde mai mici (cu diametrul cam de 15 cm), care se prepara dupa...

Tarta sarata cu spanac si branza Camembert

Foietajul se intinde cu sucitorul, apoi se aseaza in tava rotunda pentru tarta, unsa in...

Pizza cu ton si ananas

Se dizolva drojdia in apa calduta. Adaugam zahar si 1 lingura faina. Amestecam si lasam...

Pizza chifla

Dizolvam drojdia in apa calduta, intr-un bol adaugam faina, zaharul, sarea si amestecam....

Pizza cu cartofi

Se amesteca faina cu sarea si zaharul. Facem gaura in mijloc si adaugam drojdia dizolvata in...

IN VINO VERITAS

Istoria vinului

Istoria vinului

Vinul fascinaneaza prin complexitatea si versatilitatea sa, fiind practic unul din acele...