Izma



Izma

Rating   ( 0 voturi)

0 0


Voteaza acest articol  

Izma (Mentha x piperita) face parte din familia labiatelor (Lamiaceae) si este un hibrid obtinut din incrucisarea a doua plante: Izma-broastei (Mentha Aquatica) si Iarba creata (Mentha spicata). O intalnim si sub denumirea de menta. Este originara din vestul Europei si din America de Nord, devenind populara abia in secolul al XVII-lea. Exista mai multe specii de izma, unele avand aroma de citrice. In prezent este folosita atat in medicina, cat si in bucatarie.
In bucataria italiana este utilizata la prepararea sosurilor, salatelor, pastelor si deserturilor, in bucataria turceasca la prepararea kebap-ului, in bucataria indiana la prepararea fripturii de miel. Este des intalnita in preparatele iraniene sau vietnameze. Ciocolata cu menta este servita alaturi de ceaiul englezesc, ceaiul de menta are efect calmant si revigorant. Are intrebuintari numeroase in toate culturile.
Planta poate atinge inaltimea de 75 de cm. Frunzele sunt de culoare verde-inghis, au forma lunguiata si sunt usor crestate pe margine. Aroma puternica este data de uleiul esential numit menthol. Izma poate fi crescuta atat in gradina cat si in ghiveci. Nu se inmulteste prin seminte, de aceea este bine sa cumparati plantute tinere de la florarie si sa le replantati. Daca le plantati in gradina, alegeti un loc partial umbros si umed. Cand aveti nevoie de menta, o puteti taia si va creste la loc fara nici o problema. Se poate pastra cateva zile intr-o punga in frigider sau se poate usca. Se recomanda taierea ei pentru uscare inainte sa infloreasca. Florile sunt de culoare violeta si cresc grupate in forma de con. Izma infloreste vara, din iunie pana in septembrie. Dupa ce se usuca, se pune la pastrat intr-un recipient inchis etans.
In medicina, datorita continutului ridicat de mentol, se foloseste in calmarea crampelor si in tratarea racelilor prin realizarea unor infuzii. Ceaiul de menta este recomandat dupa masa, pentru ca ajuta la digestie si pentru reducele riscului de balonare. Menta este utilizata si la producerea cremelor folosite impotriva crampelor musculare, a pastei de dinti, a samponului anti-matreata, a gumei de mestecat etc.



0
Comentarii si intrebari la: Izma

Nu exista comentarii la acest articol!

Adaugati un comentariu!



Trimite reteta Contul meu

Trimite o reteta si acumuleaza puncte cadou (PBC). Foloseste punctele acumulate pentru a-ti cumpara produse din magazin.


trimite o reteta


Ne gasesti si pe



Feliator oua - Westmark

Pret: 11.00 Lei

Tava cozonac Emile Henry

Pret: 92.00 Lei

Cleste chiftele

Pret: 25.00 Lei

Uscator salata

Pret: 50.00 Lei

Tagine 26 cm

Pret: 214.00 Lei

Spargator nuci

Pret: 22.01 Lei

Punga ornat

Pret: 21.01 Lei

Set 5 forme prajituri

Pret: 21.01 Lei

Tava briose

Pret: 45.00 Lei

SFATURI SI ARTICOLE

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Mai intai trebuie sa folositi oua proaspete si daca este posibil, organice,...
Levantica

Levantica

Levantica se foloseste pe post de condiment in prepararea sosurilor, a...
Busuioc

Busuioc

Busuiocul este folosit in special in bucataria italiana, la prepararea...
Cimbru

Cimbru

Pentru a-i amplifica aroma, cimbrul trebuie zdobiti usor intr-un mojar sau...

RETETE CULINARE RECENTE

Placinta cu branza si mere

Aluatul-untul la temperatura camerei il mixam cu zaharul dupa care adaugam galbenusurile...

Gogosi cu struguri

Intr-un bol amestecam branza ,zaharul,cu ouale,adaugam faina,praful de...

Prajitura in dungi

Foile-intr-un vasa adaugam faina, sarea, zaharul, amoniacul, coaja de portocala, amestecam si...

Mere flambate cu nuca

Merele se curata si se taie bucati potrivite. Le adaugam intr-o cratita,adaugam stafidele...

Prajitura cu mere si gutui

Biscuiti ii macinam si ii amestecam cu zaharul pudra si adaugam untul topit,amestecam bine....

IN VINO VERITAS

Istoria vinului

Istoria vinului

Vinul fascinaneaza prin complexitatea si versatilitatea sa, fiind practic unul din acele...