Leustean



Leustean

Rating   ( 1 voturi)

5 1


Voteaza acest articol  

LEUSTEANUL (Levisticum Officinale) face parte din familia patrunjelului (Apiaceae) si este originar din Persia Antica. Foarte raspandit in zona mediteraneana, leusteanul s-a adaptat bine la noi in tara, si acum este folosit la asezonarea ciorbelor sau in tratarea mai multor afectiuni. Leusteanul poate atinge o inaltime de 1,8 metri daca nu este tuns. Tulpina principala este groasa si goala pe dinauntru. De pe aceasta se desprind mai multe ramuri cu frunze de culoare verde inchis si crestate pe margine. Florile sunt de culoare galbena si infloresc pe tot parcursul verii. Din flori vor rezulta semintele, pe care le puteti recolta daca doriti. De la planta de leustean se folosesc toate partile: radacina, tulpina si frunzele. Cele mai aromate sunt radacina si tulpina, dar cele mai folosite sunt frunzele.
Leusteanul se consuma in general proaspat, dar pentru ca este o planta care nu rezista iarna, se poate usca sau congela. Deoarece are o aroma puternica, se foloseste de fiecare data cam o mana de leustean tocat marunt. Principala intrebuintare in bucatarie este la prepararea ciorbelor de vita, pui, legume sau legume, unde se presara deasupra imediat dupa ce acestea sunt luate de pe foc. Se acopera apoi si se lasa cateva minute inainte de a fi servite, pentru ca leusteanul sa isi raspandeasca gustul in ciorba.
Leusteanul are nevoie de un sol umed in permanenta. Se poate insamanta primavara, in martie, intr-o rasadnita sau direct in gradina. Dupa ce plantutele crest destul de viguroase, trebuie rarite, deoarece are nevoie de spatiu pentru a se dezvolta. Imediat ce ii cresc frunzele destul de mari, leusteanul poate fi taiat cam la 10 cm se sol si folosit. Dupa aceea, va creste din nou. La inceputul iernii, daca doriti sa aveti leustean proaspat in gradina cat mai mult timp, poate chiar toata iarna, se acopera cu un celofan.
Planta are si proprietati curative numeroase, este un adevarat aliment-medicament. Leusteanul este bogat in vitaminele A, B si C, contine acizi organici, saruri minerale, uleiuri eterice. Are actiune diuretica, expectoranta, carminativa, sedativa, reglatoare a tractului intestinal.



0
Comentarii si intrebari la: Leustean

Nu exista comentarii la acest articol!

Adaugati un comentariu!



Trimite reteta Contul meu

Trimite o reteta si acumuleaza puncte cadou (PBC). Foloseste punctele acumulate pentru a-ti cumpara produse din magazin.


trimite o reteta


Ne gasesti si pe



Feliator oua - Westmark

Pret: 11.00 Lei

Tava cozonac Emile Henry

Pret: 92.00 Lei

Cleste chiftele

Pret: 25.00 Lei

Uscator salata

Pret: 50.00 Lei

Tagine 26 cm

Pret: 214.00 Lei

Spargator nuci

Pret: 22.01 Lei

Punga ornat

Pret: 21.01 Lei

Set 5 forme prajituri

Pret: 21.01 Lei

Tava briose

Pret: 45.00 Lei

SFATURI SI ARTICOLE

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Mai intai trebuie sa folositi oua proaspete si daca este posibil, organice,...
Levantica

Levantica

Levantica se foloseste pe post de condiment in prepararea sosurilor, a...
Busuioc

Busuioc

Busuiocul este folosit in special in bucataria italiana, la prepararea...
Cimbru

Cimbru

Pentru a-i amplifica aroma, cimbrul trebuie zdobiti usor intr-un mojar sau...

RETETE CULINARE RECENTE

Placinta cu branza si mere

Aluatul-untul la temperatura camerei il mixam cu zaharul dupa care adaugam galbenusurile...

Gogosi cu struguri

Intr-un bol amestecam branza ,zaharul,cu ouale,adaugam faina,praful de...

Prajitura in dungi

Foile-intr-un vasa adaugam faina, sarea, zaharul, amoniacul, coaja de portocala, amestecam si...

Mere flambate cu nuca

Merele se curata si se taie bucati potrivite. Le adaugam intr-o cratita,adaugam stafidele...

Prajitura cu mere si gutui

Biscuiti ii macinam si ii amestecam cu zaharul pudra si adaugam untul topit,amestecam bine....

IN VINO VERITAS

Istoria vinului

Istoria vinului

Vinul fascinaneaza prin complexitatea si versatilitatea sa, fiind practic unul din acele...