Levantica



Levantica

Rating   ( 6 voturi)

4 6

click pentru marirea imaginii.


Voteaza acest articol  

LEVANTICA (Lavandula Angustifolia) face parte din familia mentei si este originara din zona mediteraneana. Campuri intregi de levantica pot fi admirate in zona sudica a Frantei, in Provence, unde aceasta planta este simbolul zonei. Este cultivata in special pentru a fi folosita in industria cosmetica.
Este o planta foarte parfumata si frumoasa, atat proaspata cat si uscata. Din cele mai vechi timpuri se foloseau buchetele de levantica pentru a parfuma casele sau hainele. Iar un smoc de fire de levantica pus intr-o vaza in dormitor sau in baie va conferi casei tale un aer romantic. Se pot confectiona si saculeti din bumbac umpluti cu seminte de levantica care sa se ofere cadou apropiatilor sau sa se atarn prin casa sau in sifonier. Se stie ca levantica alunga si moliile.
In bucatarie, se foloseste ca si condiment in prepararea sosurilor, a felurilor de mancare din carne sau peste. Se poate prepara si ceai cu efect calmant.
Levantica poate fi plantata in gradina sau ghiveci. Se pot folosi cu succes seminte din pliculetele care se gasesc in comert sau se pot achizitiona de la florarie plante in ghiveci, care vor trebui doar transvazate. Daca le plantati dumneavoastra, incepeti plantarea in interior la inceputul primaverii si la exterior in luna mai, in gradina lasand intre cuiburi o distanta de app. 50 de cm. Planta creste in inaltime pana la 40-60 de cm. Frunzele subtiri si mici sunt acoperite cu niste perisori albi si sunt deasemenea parfumate. Levantica infloreste vara, in iunie-iulie. Dupa ce infloreste, poate fi taiata cam la doua treimi, pentru a inflori din nou. Iarna levantica trebuie acoperita. Plantele uscate se vor taia primavara. In industria cosmetica, levantica se foloseste la fabricarea sapunului, a uleiului pentru masaj, a cremelor de corp sau maini.



0
Comentarii si intrebari la: Levantica

Nu exista comentarii la acest articol!

Adaugati un comentariu!



Trimite reteta Contul meu

Trimite o reteta si acumuleaza puncte cadou (PBC). Foloseste punctele acumulate pentru a-ti cumpara produse din magazin.


trimite o reteta


Ne gasesti si pe



Feliator oua - Westmark

Pret: 11.00 Lei

Tava cozonac Emile Henry

Pret: 92.00 Lei

Cleste chiftele

Pret: 25.00 Lei

Uscator salata

Pret: 50.00 Lei

Tagine 26 cm

Pret: 214.00 Lei

Spargator nuci

Pret: 22.01 Lei

Punga ornat

Pret: 21.01 Lei

Set 5 forme prajituri

Pret: 21.01 Lei

Tava briose

Pret: 45.00 Lei

SFATURI SI ARTICOLE

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Mai intai trebuie sa folositi oua proaspete si daca este posibil, organice,...
Busuioc

Busuioc

Busuiocul este folosit in special in bucataria italiana, la prepararea...
Cimbru

Cimbru

Pentru a-i amplifica aroma, cimbrul trebuie zdobiti usor intr-un mojar sau...
Marar

Marar

In bucatarie se utilizeaza tocat marunt la diferite salate, supe, ciorbe sau...

RETETE CULINARE RECENTE

Placinta cu branza si mere

Aluatul-untul la temperatura camerei il mixam cu zaharul dupa care adaugam galbenusurile...

Gogosi cu struguri

Intr-un bol amestecam branza ,zaharul,cu ouale,adaugam faina,praful de...

Prajitura in dungi

Foile-intr-un vasa adaugam faina, sarea, zaharul, amoniacul, coaja de portocala, amestecam si...

Mere flambate cu nuca

Merele se curata si se taie bucati potrivite. Le adaugam intr-o cratita,adaugam stafidele...

Prajitura cu mere si gutui

Biscuiti ii macinam si ii amestecam cu zaharul pudra si adaugam untul topit,amestecam bine....

IN VINO VERITAS

Istoria vinului

Istoria vinului

Vinul fascinaneaza prin complexitatea si versatilitatea sa, fiind practic unul din acele...