Rozmarin



Rozmarin

Rating   ( 2 voturi)

1 2

click pentru marirea imaginii.


Voteaza acest articol  

ROZMARINUL (Rosmarinus officinalis) face parte din familia labiatelor (Lamiaceae) si este originar din zona mediteraneana, unde a fost folosit din cele mai vechi timpuri ca ingredient in bucatarie. Rozmarinul este o planta foarte frumoasa si are un miros placut, de aceea este adesea folosit si in rondurile de flori. Poate creste in gradina, dar si in ghiveci. Daca il plantati in gradina, trebuie tinut cont de faptul ca adora soarele si nu este foarte rezistent la frig, de aceea trebuie sa fie mutat iarna in casa, sau sa fie "imbracat" bine. Cel mai simplu este sa cumparati o planta tanara de rozmarin de la supermarket, internet sau o florarie. Aveti grija sa fie sanatoasa. Daca o tineti in casa, poate fi mutata intr-un ghiveci mai mare oricand, daca o plantati in gradina, acest procedeu trebuie facut primavara. Solul trebuie sa fie bine afanat si nisipos si nu necesita udare frecventa. Trebuie tinuta la lumina. Pot fi taiate crengute din planta oricand aveti nevoie de rozmarin proaspat. Este un arbust destul de robust, poate creste si pana la inaltimea de 2 metri. Are o culoare verde-gri, tulpinile batrane sunt lemnoase iar cele tinere sunt flexibile. Frunzele au forma de ace si au un continut ridicat de comfor, de unde si mirosul puternic. Primavara prodce flori albastre, albe sau roz. Tulpinile si frunzele este bine sa fie folosite proaspete, dar se pot consuma si uscate, fara a-si pierde prea mult din aroma.
Rozmarinul este foarte intrebuintat la preparatele mediteraneene, la fripturile facute la cuptor sau gratar din carne de miel, vita, porc si peste. Este foarte simplu sa va preparati propriul ulei de masline aromat. Puneti intr-o sticluta cu ulei de masline 2-3 ramurele de rozmatin si peste umai o saptamana acesta poate fi consumat. Este o idee buna si pentru cadou. Ca planta medicinala, este un bun digestiv, activeaza circulatia sangelui, mareste fertilitatea. Are efect afrodiziac si mareste fertilitatea.

 


0
Comentarii si intrebari la: Rozmarin

Nu exista comentarii la acest articol!

Adaugati un comentariu!



Trimite reteta Contul meu

Trimite o reteta si acumuleaza puncte cadou (PBC). Foloseste punctele acumulate pentru a-ti cumpara produse din magazin.


trimite o reteta


Ne gasesti si pe



Feliator oua - Westmark

Pret: 11.00 Lei

Tava cozonac Emile Henry

Pret: 92.00 Lei

Cleste chiftele

Pret: 25.00 Lei

Uscator salata

Pret: 50.00 Lei

Tagine 26 cm

Pret: 214.00 Lei

Spargator nuci

Pret: 22.01 Lei

Punga ornat

Pret: 21.01 Lei

Set 5 forme prajituri

Pret: 21.01 Lei

Tava briose

Pret: 45.00 Lei

SFATURI SI ARTICOLE

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Mai intai trebuie sa folositi oua proaspete si daca este posibil, organice,...
Levantica

Levantica

Levantica se foloseste pe post de condiment in prepararea sosurilor, a...
Busuioc

Busuioc

Busuiocul este folosit in special in bucataria italiana, la prepararea...
Cimbru

Cimbru

Pentru a-i amplifica aroma, cimbrul trebuie zdobiti usor intr-un mojar sau...

RETETE CULINARE RECENTE

Placinta cu branza si mere

Aluatul-untul la temperatura camerei il mixam cu zaharul dupa care adaugam galbenusurile...

Gogosi cu struguri

Intr-un bol amestecam branza ,zaharul,cu ouale,adaugam faina,praful de...

Prajitura in dungi

Foile-intr-un vasa adaugam faina, sarea, zaharul, amoniacul, coaja de portocala, amestecam si...

Mere flambate cu nuca

Merele se curata si se taie bucati potrivite. Le adaugam intr-o cratita,adaugam stafidele...

Prajitura cu mere si gutui

Biscuiti ii macinam si ii amestecam cu zaharul pudra si adaugam untul topit,amestecam bine....

IN VINO VERITAS

Istoria vinului

Istoria vinului

Vinul fascinaneaza prin complexitatea si versatilitatea sa, fiind practic unul din acele...