Salvia



Salvia

Rating   ( 6 voturi)

3 6

click pentru marirea imaginii.


Voteaza acest articol  

SALVIA (Salvia Officinalis) face parte din familia labiatelor (Lamiaceae) si provine din zona mediteraneana. A fost folosita din cele mai vechi timpuri ca planta medicinala si ingredient culinar.

Din salvie se folosesc frunzele proaspete sau uscate. Acestea au forma ovala, culoare gri-verzui si sunt catifelate la aspect si pipait, fiind acoperite cu perisori moi. 
Planta de salvie creste foarte bine in locuri insorite, cu sol pietros, dar si in ghivece. Poate ajunge pana la o inaltime de 70 de cm. Vara produce flori mici de culoare violet dispuse in cerc, in jurul unei axe comune. Este o planta frumoasa si decorativa.
Salvia este foarte aromata si se foloseste in special in bucataria italiana, la prepararea supelor, a pestelui, a fripturii de pui, porc sau vita. Frunzele puse in ulei se masline incins, devine crocanta in mai putin de 10 secunde si se foloseste la salate, gustari sau la ornare. In general nu se intrebuinteaza alaturi de alte plante aromatice, deoarece gustul puternic al salviei eclipseaza alte condimente. Este un pic amarui si de aceea sunt persoane care o evita in bucatarie. Exista mai multe tipuri de salvie, cu gust diferit si frunze de diferite culori. Specia Tricolor are pe frunze puncte verzi, roz si albe, specia PIacteria are pe frunze puncte galbene, iar specia Purpurascens are frunze rosii inchis. Daca doriti sa cultivati salvie, puteti folosi seminte sau puteti cumpara de la florarie o planta tanara pe care sa o plantati in gradina primavara sau sa o pastrati in ghiveci. Daca o plantati in gradina, iarna planta trebuie acoperita, iar primavara trebuie tunsa, pentru a face loc crengutelor tinere.

Frunzele se recolteaza de primavara pana toamna, si se pot consuma proaspete sau uscate. Proaspete, se pot pastra la frigider pana la 2 saptamani. Daca doriti sa le uscati, alegeti un loc uscat si intunecos si dupa aceea pastrati frunzele intr-un borcan cu capac. Rezista cateva luni. Ca planta medicinala, salvia se utilizeaza pentru tratarea afectiunilor vezicii biliare, favorizeaza digestia si secretia laptelui la proaspetele mamici.

 



0
Comentarii si intrebari la: Salvia

Nu exista comentarii la acest articol!

Adaugati un comentariu!



Trimite reteta Contul meu

Trimite o reteta si acumuleaza puncte cadou (PBC). Foloseste punctele acumulate pentru a-ti cumpara produse din magazin.


trimite o reteta


Ne gasesti si pe



Feliator oua - Westmark

Pret: 11.00 Lei

Tava cozonac Emile Henry

Pret: 92.00 Lei

Cleste chiftele

Pret: 25.00 Lei

Uscator salata

Pret: 50.00 Lei

Tagine 26 cm

Pret: 214.00 Lei

Spargator nuci

Pret: 22.01 Lei

Punga ornat

Pret: 21.01 Lei

Set 5 forme prajituri

Pret: 21.01 Lei

Tava briose

Pret: 45.00 Lei

SFATURI SI ARTICOLE

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Mai intai trebuie sa folositi oua proaspete si daca este posibil, organice,...
Levantica

Levantica

Levantica se foloseste pe post de condiment in prepararea sosurilor, a...
Busuioc

Busuioc

Busuiocul este folosit in special in bucataria italiana, la prepararea...
Cimbru

Cimbru

Pentru a-i amplifica aroma, cimbrul trebuie zdobiti usor intr-un mojar sau...

RETETE CULINARE RECENTE

Placinta cu branza si mere

Aluatul-untul la temperatura camerei il mixam cu zaharul dupa care adaugam galbenusurile...

Gogosi cu struguri

Intr-un bol amestecam branza ,zaharul,cu ouale,adaugam faina,praful de...

Prajitura in dungi

Foile-intr-un vasa adaugam faina, sarea, zaharul, amoniacul, coaja de portocala, amestecam si...

Mere flambate cu nuca

Merele se curata si se taie bucati potrivite. Le adaugam intr-o cratita,adaugam stafidele...

Prajitura cu mere si gutui

Biscuiti ii macinam si ii amestecam cu zaharul pudra si adaugam untul topit,amestecam bine....

IN VINO VERITAS

Istoria vinului

Istoria vinului

Vinul fascinaneaza prin complexitatea si versatilitatea sa, fiind practic unul din acele...