Sofran



Sofran

Rating   ( 0 voturi)

0 0


Voteaza acest articol  

SOFRANUL (Crocus Sativus) face parte din familia irisului (Iridaceae). Este cea mai scump condiment din lume, din cauza ca pentru obtinerea unui singur kg de sofran uscat este nevoie de 150.000 de flori, care se planteaza pe 2000 de metri patrati. Practic sofranul se produce doar din partea superioara a pistilului, care este organul sexual feminin al plantei si se culege manual. Din fericire se folosesc cantitati mici de sofran pentru pregatirea unui fel de mancare. Este o planta originara din Orient. In prezent, se cultiva in Grecia, Spania, Iran, China, India.
Sofranul are un gust amarui si se foloseste in bucatarie atat  pentru gust, cat si pentru capacitatea lui de a colora frumos mancarea. In comert se gasesc pliculete cu sofran fire sau macinat. Daca il cumparati fire, trebuie sa il macinati intr-un mojar. Se dizolva un varf de cutit de sofran in putina apa si aceasta se utilizeaza la prepararea sosurilor, a mancarurulor cu orez, rizotto, miel, peste, boiullabaisse, prajituri, mancaruri traditionale indiene etc. Aveti grija cand cumparati sofran, deoarece uneori se vand sub numele de sofran flori colorate artificial sau curcuma pe post de "sofran indian".
Daca doriti sa cultivati propriul dumneavoastra sofran, puteti sa o faceti in propria gradina. Sa aveti in vedere ca are nevoie de soare, iar pamantul trebuie sa fie afanat. Nu rezista la frig si de aceea toamna bulbii se scot din pamant si se planteaza in ghivece care vor fi tinute in casa pe timpul iernii. Trebuie folosite ghivece cela mai adanc. Se planteaza la distanta de 4-5 cm unul de altul si se lasa la suprafata doar varfurile. Se uda rar, pentru a nu putrezi. Sofranul infloreste din septembrie pana in noiembrie. Floarea de culoare violet este foarte frumoasa si seamana cu un iris. Dupa ce infloreste, se aduna stigmatele rosiatice, se pun la uscat, apoi la pastrat intr-o cutie bine inchisa. In medicina, sofranul se foloseste pentru tratarea depresiei si a anemiei, ca tonic pentru inima, antiinflamator, in afectiuni digestive. In Orient este considerat afrodisiac.

 



1
Comentarii si intrebari la: Sofran

Mariana,    Data: 04/06/2013 18:04:32   Raspunde

Va rog sa.mi spuneti, unde pot gasi bulbi de sofran. As vrea sa am in casa acest condiment! Va multumesc!
Adaugati un comentariu!



Trimite reteta Contul meu

Trimite o reteta si acumuleaza puncte cadou (PBC). Foloseste punctele acumulate pentru a-ti cumpara produse din magazin.


trimite o reteta


Ne gasesti si pe



Feliator oua - Westmark

Pret: 11.00 Lei

Tava cozonac Emile Henry

Pret: 92.00 Lei

Cleste chiftele

Pret: 25.00 Lei

Uscator salata

Pret: 50.00 Lei

Tagine 26 cm

Pret: 214.00 Lei

Spargator nuci

Pret: 22.01 Lei

Punga ornat

Pret: 21.01 Lei

Set 5 forme prajituri

Pret: 21.01 Lei

Tava briose

Pret: 45.00 Lei

SFATURI SI ARTICOLE

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Mai intai trebuie sa folositi oua proaspete si daca este posibil, organice,...
Levantica

Levantica

Levantica se foloseste pe post de condiment in prepararea sosurilor, a...
Busuioc

Busuioc

Busuiocul este folosit in special in bucataria italiana, la prepararea...
Cimbru

Cimbru

Pentru a-i amplifica aroma, cimbrul trebuie zdobiti usor intr-un mojar sau...

RETETE CULINARE RECENTE

Salata de ciuperci cu usturoi

Ciupercile se toaca marunt. Catei de usturoi se piseaza. Se amesteca ciupercile cu usturoiul...

Ochiuri cu cascaval

Intr-o cratita adaugam 2 l de apa, putina sare si 3 linguri otet, punem la foc. Ouale le...

Penne cu carnati

Se pun pastele la fiert in apa cu sare, conform indicatiilor de pe pachet. Intre timp, intr-o...

Prajitura cu branza de vaci si capsuni

Blat - intr-un bol mixam albusurile cu un praf de sare, adaugam zaharul si mixam pana ce se...

Negresa cu branza de vaci

Untul topit partial il mixam pana se intareste din nou, adaugam zaharul si mixam pana obtinem...

IN VINO VERITAS

Istoria vinului

Istoria vinului

Vinul fascinaneaza prin complexitatea si versatilitatea sa, fiind practic unul din acele...