Telina



Telina

Rating   ( 2 voturi)

5 2

click pentru marirea imaginii.


Voteaza acest articol  

TELINA (Apium Graveolens) face parte din familia morcovului (apiaceae), este originara din zona Mediteranei si in prezent este raspandita in toata lumea. Exista mai multe specii, unele cultivate pentru radacina, altele cultivate pentru tulpina sau pentru frunze. Fiecare specie are caracteristici diferite, de exemplu cele pentru frunze au frunzele mult mai bogate si ramificate, dar au o radacina foarte mica. Telina este folosita in bucatarie sau in medicina, avand un gust puternic si multe vitamine. Radacina de telina, tocata cubulete este nelipsita din prepararea supelor, limpezi sau creme. Rasa pe razatoare se foloseste in diferite salate. Frunzele si tulpinile de telina sunt recomandate la prepararea tocanitelor din carne de vita sau legume. Telina se cultiva anual, in gradina, intr-un sol bogat in substante nutritive si intr-o zona insorita. Folositi seminte procurate din comert. Primavara devreme se pun seminte intr-o rasadnita tinuta in casa, la cald. Se uda frecvent. In luna mai, plantutele tinere se separa si se replanteaza in gradina, la o distanta de 15 cm unele de altele. Vara, telina se uda des. Frunzele se pot taia si folosi oricand, dar pentru radacina trebuie sa aveti rabdare pana toamna, cand frunzele se vestejesc. Atunci se recolteaza radacina din pamant. Radacina se poate pastra cateva luni de zile intr-un loc intunecos si uscat invelita in hartie de ziar, sau pana la 30 de zile pusa intr-o punga in frigider. Daca incepeti o telina, nu trebuie sa o aruncati, ci puneti-o in frigider, iar la urmatoarea utilizare taiati doar prima felie si este foarte buna in continuare. Frunzele si tulpina se folosesc doar proaspete. Datorita uleiurilor esentiale continute in frunze are efecte de curatare a sangelui si efecte diuretice. Mai este folosita si la tretarea reumatismului.

 

 

 



0
Comentarii si intrebari la: Telina

Nu exista comentarii la acest articol!

Adaugati un comentariu!



Trimite reteta Contul meu

Trimite o reteta si acumuleaza puncte cadou (PBC). Foloseste punctele acumulate pentru a-ti cumpara produse din magazin.


trimite o reteta


Ne gasesti si pe



Feliator oua - Westmark

Pret: 11.00 Lei

Tava cozonac Emile Henry

Pret: 92.00 Lei

Cleste chiftele

Pret: 25.00 Lei

Uscator salata

Pret: 50.00 Lei

Tagine 26 cm

Pret: 214.00 Lei

Spargator nuci

Pret: 22.01 Lei

Punga ornat

Pret: 21.01 Lei

Set 5 forme prajituri

Pret: 21.01 Lei

Tava briose

Pret: 45.00 Lei

SFATURI SI ARTICOLE

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Mai intai trebuie sa folositi oua proaspete si daca este posibil, organice,...
Levantica

Levantica

Levantica se foloseste pe post de condiment in prepararea sosurilor, a...
Busuioc

Busuioc

Busuiocul este folosit in special in bucataria italiana, la prepararea...
Cimbru

Cimbru

Pentru a-i amplifica aroma, cimbrul trebuie zdobiti usor intr-un mojar sau...

RETETE CULINARE RECENTE

Placinta cu branza si mere

Aluatul-untul la temperatura camerei il mixam cu zaharul dupa care adaugam galbenusurile...

Gogosi cu struguri

Intr-un bol amestecam branza ,zaharul,cu ouale,adaugam faina,praful de...

Prajitura in dungi

Foile-intr-un vasa adaugam faina, sarea, zaharul, amoniacul, coaja de portocala, amestecam si...

Mere flambate cu nuca

Merele se curata si se taie bucati potrivite. Le adaugam intr-o cratita,adaugam stafidele...

Prajitura cu mere si gutui

Biscuiti ii macinam si ii amestecam cu zaharul pudra si adaugam untul topit,amestecam bine....

IN VINO VERITAS

Istoria vinului

Istoria vinului

Vinul fascinaneaza prin complexitatea si versatilitatea sa, fiind practic unul din acele...