Pastele si secretele prepararii lor


Home » Articole-si-sfaturi » Sfaturi-in-bucatarie » Pastele si secretele prepararii lor


Pastele si secretele prepararii lor

Rating   ( 18 voturi)

4 18

click pentru marirea imaginii.


Voteaza acest articol  

 

Cui nu ii plac pastele? Cine nu a mancat macar odata in viata o farfurie aburinda de paste fara sa fie cucerit complet de minunatele invetii culinare ale italienilor? Pastele sunt un fenomen culinar raspandit in intreaga lume! Inventate si reinventate constant, pastele sunt un fel de mancare care poate varia de la simplu la complex si de la popular la elegant si rafinat.

Secretul prepararii unor paste delicioase sta in alegerea pastelor potrivite, in calitatea ingredientelor din care sunt produse, in modul de gatire si chiar si in cel de servire.

 

TIPURI DE PASTE

 

Inainte de a descoperit secretele prepararii si servirii pastelor perfecte, este necesar sa facem cunostinta cu cele mai importante tipuri de paste.

 

Cele mai raspandite paste sunt PASTELE USCATE, obtinute din faina de grau dur si apa, pe care le gasim in magazine. La prima vedere, pastele uscate cuprind o varietate mare de forme (aproape imposibil de recunoscut si deosebit) care, la randul lor, se impart in paste lungi si paste scurte. In categoria pastelor lungi intra pastele de tipul Spaghetti, Macaroni, Linguine, “Par de inger” (Capelli d'angelo – paste foarte subtiri), in timp ce pastele scurte includ, printre altele, Penne, Fusilli, Farfalle, Rigatoni, Conchiglie.

Daca dispuneti de timp si putina rabdare, preparati-va PASTE PROASPETE. Este foarte simplu, iar rezultatul va fi, garantat, unul absolut delicios! Pastele proaspete se prepara din faina de grau si ou, iar pentru a va usura munca le puteti modela cu ajutorul dispozitivelor pentru taiat paste. Dintre pastele proaspete se remarca Pappardelle, Fettuccine, Tagliatelle, Tagliolini, Maltagliati si chiar si foile de Lasagnia.

Pastele proaspete pot fi umplute cu diferite compozitii din carne, branzeturi sau vegetale, rezultand astfel delicioasele paste umplute de tip Ravioli, Tortellini, Agnolotti sau Cappelletti.

 

**Multe dintre varietatile de paste proaspete, mentionate mai sus, sunt disponibile si in magazine, atat in forma proaspata (vidate), cat si uscate.**

 

CUM SE GATESC PASTELE

 

Excluzand efectul miraculos asupra papilelor gustative, un alt motiv pentru care pastele sunt atat de indragite este rapiditatea cu care se prepara. In aproximativ 15-20 de minute obtineti un fel de mancare gustos, satios si, de ce nu, sanatos. Atentie, insa! Pastele nu se gatesc la intamplare, ci dupa niste reguli “de aur”. Incalcandu-le, rezultatul din farfurie nu va fi chiar cel scontat.

 

1.Prima regula (nu tine de gatit, insa o includem aici) tine de calitatea pastelor. Alegeti paste preparate din ingrediente superioare. De cele mai multe ori, pastele de proasta calitate se lipesc la fiert sau in farfurie, lucru care altereaza gustul preparatului. Asigurati-va ca alegeti paste pe al caror ambalaj este specificat “Paste din grau dur” sau “Pasta di semola di grano duro”.

 

2.Pentru a fierbe corect pastele uscate aveti nevoie de un vas mare, 1L de apa pentru fiecare 100 de grame de paste si minimum o lingurita de sare per litru de apa. Adaugati pastele in vas doar cand apa clocoteste bine (nu cand este rece, nici cand da semne ca incepe sa fiarba) si amestecati-le imediat pentru a se desface unele de altele. Daca puneti la fiert paste uscate lungi, asezati-le “in picioare” si impingeti-le usor in jos pana ajung sa se scufunde complet in apa. Deoarece pastele proaspete nu se umfla la fel de mult ca cele uscate, puteti folosi mai putina apa la fierberea lor (4 litri/500gr paste).

 

 

3.Timpul de fierbere al pastelor variaza in functie de forma si calitatea pastelor. In general, timpul de fierbere al pastelor uscate este trecut pe ambalaj, insa nu va bazati complet pe acest lucru; gustati pastele inainte sa sistati fierberea. Pastele proaspete fierb foarte repede. De obicei, in maximum 3 minute aceasta sunt gata, de aceea este necesara o atentie mai sporita in cazul lor. Pastele umplute nu au nici ele nevoie de un timp mare de fierbere, insa acesta variaza in fuctie de umplutura lor. De pilda, pastele umplute cu branzeturi nu vor sta la clocotit mai mult de 2-3 minute, in timp ce pastele umplute cu carne tocata vor sta maximum 4-5 minute. Recomandat este sa le incercati si pe ele inainte sa opriti focul.

Timpul de fierbere al pastelor de orice fel este cronometrat din momentul in care apa si pastele fierb impreuna. Pastele sunt corect fierte atunci cand sunt al dente (usor ferme).

 

4.Nu adaugati niciun strop de ulei peste pastele care fierb! Uleiul le va face alunecoase, iar sosul nu se va mai “prinde” de ele. Folosind ulei la fierbere nu veti preveni in niciun fel lipirea lor. De acest lucru se ocupa apa clocotinda si procedeul de amestecare al pastelor.

 

5.Nu este indicat sa spalati pastele cu apa rece dupa scurgere! Nu va ajuta cu nimic, ci doar veti “indeparta” gustul bun al pastelor.

 

 

CUM SE SERVESC PASTELE

 

Tuturor ne plac pastele cu diferite sosuri. Nu exista reguli stricte pentru asocierea pastelor cu anumite sosuri, insa exista cateva specificatii referitoare la combinarea diverselor forme de paste cu diferite tipuri de sosuri. Spre exemplu, pastele lungi merg de minune cu un sos pe baza de ulei, care se va “lipi” perfect de ele, in timp ce pastele scurte sunt bune cu sosuri in care predomina bucati de legume si carne. Pastele proaspete sunt preferate in cazul sosurilor cremoase pe baza de unt sau branza, iar pastele uscate sunt mai des asociate cu sosuri rosii.

 

Este important ca sosul sa fie deja gata atunci cand pastele au fiert. De aceea, sicronizarea este un alt secret in pregatirea unor paste delicioase. Este bine sa puneti pastele la fiert atunci cand stiti sigur ca sosul se apropie de sfarsit.

 

Daca se poate, serviti pastele in farfurii incalzite. Puteti face acest lucru punand farfuriile cateva minute in cuptorul intredeschis. Daca reteta permite, presarati parmezan deasupra pastelor fierbinti si...gata! Pastele dumneavoastra perfecte sunt pregatite pentru a fi savurate... alaturi de un pahar de vin rosu.

 

CUM SE DEPOZITEAZA

 

Pastele uscate pot fi pastrate pana la 1 an intr-un recipient etans sau in ambalajul original, in conditii de umiditate scazuta.

Pastele proaspete, achizitionate din magazin, se pastreaza in frigider si trebuie folosite inainte de data de expirare inscrisa pe ambalaj. In cazul pastelor proaspete preparate in casa nu este indicata o depozitare indelungata, ci se recomanda consumarea lor imediata. Daca acest lucru nu este totusi posibil, puteti pastra pastele in frigider, insa doar pentru o zi. Uscate la temperatura camerei, pastele proaspete rezista chiar si o saptamana in frigider. 



0
Comentarii si intrebari la: Pastele si secretele prepararii lor

Nu exista comentarii la acest articol!

Adaugati un comentariu!



Trimite reteta Contul meu

Trimite o reteta si acumuleaza puncte cadou (PBC). Foloseste punctele acumulate pentru a-ti cumpara produse din magazin.


trimite o reteta


Ne gasesti si pe



Feliator oua - Westmark

Pret: 11.00 Lei

Tava cozonac Emile Henry

Pret: 92.00 Lei

Cleste chiftele

Pret: 25.00 Lei

Uscator salata

Pret: 50.00 Lei

Tagine 26 cm

Pret: 214.00 Lei

Spargator nuci

Pret: 22.01 Lei

Punga ornat

Pret: 21.01 Lei

Set 5 forme prajituri

Pret: 21.01 Lei

Tava briose

Pret: 45.00 Lei

SFATURI SI ARTICOLE

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Mai intai trebuie sa folositi oua proaspete si daca este posibil, organice,...
Levantica

Levantica

Levantica se foloseste pe post de condiment in prepararea sosurilor, a...
Busuioc

Busuioc

Busuiocul este folosit in special in bucataria italiana, la prepararea...
Cimbru

Cimbru

Pentru a-i amplifica aroma, cimbrul trebuie zdobiti usor intr-un mojar sau...

RETETE CULINARE RECENTE

Compot de pere 2

Alege pere de toamna, din soiuri aromate. Spala fructele si curata-le de coaja. Pentru a nu...

Blinuu cu omleta

Pentru clatite intr-o craticioara se incalzesc laptele cu smantana si in acest amestec se...

Fasole batuta de post

Fierbeti fasolea cu multa apa si foile de dafin in cucta pentru 45 minute din momentul in...

Dulceata de capsuni

Se spala bine capsunile, se curata de codite si se lasa la scurs. Intr-un vas se pune un...

Lichior de cafea

Punem intr-un vas boabele de cafea si turnam peste ele alcoolul. Lasam la macerat 12 zile...

IN VINO VERITAS

Istoria vinului

Istoria vinului

Vinul fascinaneaza prin complexitatea si versatilitatea sa, fiind practic unul din acele...