Istoria vinului


Home » In-vino-veritas » Despre-Vin » Istoria vinului


Istoria vinului

Rating   ( 4 voturi)

5 4

Voteaza acest articol  

Vinul fascinaneaza prin complexitatea si versatilitatea sa, fiind practic unul din acele elemente prezente subtil intr-un plan secundar dar cu o contibutie majora la evolutia civilizatiei sub toate aspectele ei. Poate parea exagerata aceasta afirmatie si totusi privind retrospectiv putem constata prezenta vinului din cele mai vechi timpuri in viata oamenilor atat sub forma elementelor integrate in ritualul religios, cat si ca obiect principal ocupational, ca mijloc de existenta, si evident ca aliment si mai ales ca licoare pentru “desfatarea spiritului”. Totodata trebuie mentionat faptul ca vinul a fost folosit ca produs alimentar curativ, cu efecte benefice asupra organismului si chiar cu rezultate foarte bune in tratarea unor boli cardiace si ale sistemului circulator.

Vinul este mult mai mult decat o bautura alcoolizata, vinul naste pasiuni, aduna laolalta milioane de oameni, pasionati din toate colturile lumii, influenteaza economiile celor mai puternice state ale lumii si infierbanta mintea si mai ales conturile bancare ale colectionarilor, dispusi sa plateasca oricat este nevoie pentru o “comoara” scoasa din cele mai renumite crame sau din pivnitele altor colectionari.

Probabil ca cel mai potrivit ar fi sa incepem prin a defini ceea ce acum numim “vin”:
Vinul (din latina:vinum „vi??…?‚Β???β€ž?†β€™”) este o b??β€ž?†β€™utur??β€ž?†β€™ ob??…?‚Β?inut??β€ž?†β€™ exclusiv prin fermenta??…?‚Β?ia alcoolica total??β€ž?†β€™ sau par??…?‚Β?ial??β€ž?†β€™ a strugurilor proaspe??…?‚Β?i, zdrobi??…?‚Β?i sau nu, sau a mustului de struguri. Vinul este un produs agroalimentar, la care folosirea de arome sau de extracte este interzis??β€ž?†β€™. Singura aromatizare acceptat??β€ž?†β€™ este cea datorat??β€ž?†β€™ contactului vinului cu lemnul de stejar al butoaielor în care se p??β€ž?†β€™streaz??β€ž?†β€™.

   

Nu se pot numi „vinuri” b??β€ž?†β€™uturile ob??…?‚Β?inute prin fermenta??…?‚Β?ia unor fructe, flori sau din alte ingrediente, de exemplu vin de soc, prin cuvântul vin în??…?‚Β?elegându-se întotdeauna vin de struguri.

Pana in prezent nu a fost stabilita originea exacta a vinului, insa exista teorii sustinute de dovezi arheologice conform carora vinul a fost pentru prima oara facut in regiunea pe care se afla acum Georgia ( tara Caucaziana aflata in Eurasia – regiune aflata intre Estul Europei si Vestul Asiei ) in anul 6000 I.C. De altfel aparitia vinului este legata de zonele in care cresc stuguri salbatici - o regiune vasta aflata intre Africa de Nord si Asia centrala si de Sud.

Dovezile aheologice care atesta aparitia vinului se refera la posibile reziduuri de vin din vase ceramice ce dateaza din Neolitic, insa procesul de identificare a substantelor relevante este privit cu rezerve de specialisti, avand in vedere amestecul complex de compusi chimici ce trebuie analizat si gradul mare de degradare al obiectelor ceramice.

In ceea ce priveste istoria mai moderna a vinului parerile specialistilor converg catre ideea ca primele podgorii “domestice” si bineinteles primele vinuri facute din strugurii acestora au aparut in Egipt acum aprox. 6500 de ani si mai apoi in Grecia, Imperiul Roman si China.
Imperiul Roman a avut o contributie majora la dezvoltarea viticulturii si oenologiei, romanii au inclus in dieta lor vinul, lucru care a determinat aparitia si dezvoltarea industriei vinului. Odata cu extinderea imperiului productia vinului a luat amploare si in provinciile romane care au devenit, practic competitorii Romei pe piata vinurilor. Tocmai aceasta competitie a determinat trasarea si consolidarea regiunilor viticole din vestul Europei. Practic cele mai importante regiuni viticole din Franta si Spania, din prezent au fost infiintate de romani.

O contributie majora la dezvoltarea si raspandirea productiei de vin a avut-o biserica catolica si calugarii misionari care si-au dedicat mult din timpul lor studiului metodelor de crestere a strugurilor si de productie a vinului.
In prezent principalele tari producatoare de vin sunt Franta, Italia, Spania, Statele Unite, Argentina si mai nou Australia si Canada. Trebuie mentionata in aceasta lista si China care in mod surprinzator are o istorie in productia de vin ce incepe din secolul 16 I.Hr. si care are regiuni viticole vaste si cu struguri de buna calitate.

In Franta, istoria vinului incepe cu un influx de vase comerciale ce au adus cu ele nu doar vinuri ci si crescatori de vinuri ce emigrau in aceasta parte a Europei . Primele importuri de vinuri in Franta s-au realizat in sec 6 IHr. Interesul pentru vin s-a dezvoltat treptat in Galia ( Franta) si destul de greu, in special din cauza reticientei Italiei in fata unei posibile concurente. Cu toate acestea manastirile din Franta au cultivat vita de vie si au produs vin in continuare contribuind decisiv, mai ales in sec 12 la revitalizarea industriei din Franta si la dezvoltarea regiunilor renumite franceze cum ar fi: Bordeaux, Burgundia , Valea Rhon-ului.

O transformare esentiala a podgoriilor renumite s-a produs in anii 1800 cand viile din vestul Europei au fost devastate de phylloxera, daunator specific vitelor de vie, originar din America de Nord. Multe podgorii, pana atunci renumite, au fost distruse integral, ramanand doar cele bune, acesta fiind dealtfel efectul pozitiv de selectie naturala ce a dus la imbunatatirea rezultatelor in productia de vin.

In anii 1882-1884, intr-un moment in care vinurile romanesti erau foarte bine cotate in Europa fiind la fel de apreciate ca vinurile de Tokay, Bourgogne, Rhein epidemia filoxerei a lovit distrugator si culturile Romanesti de vita de vie. In decurs de 12 ani, podgoriile au fost decimate.
Dupa eforturi uriase ale viticultorilor, Romania a reusit sa-si refaca soiurile autohtone si sa aclimatizeze alte soiuri aduse mai ales din Franta.



0
Comentarii si intrebari la: Istoria vinului

Nu exista comentarii la acest articol!

Adaugati un comentariu!



Trimite reteta Contul meu

Trimite o reteta si acumuleaza puncte cadou (PBC). Foloseste punctele acumulate pentru a-ti cumpara produse din magazin.


trimite o reteta


Ne gasesti si pe



Feliator oua - Westmark

Pret: 11.00 Lei

Tava cozonac Emile Henry

Pret: 92.00 Lei

Cleste chiftele

Pret: 25.00 Lei

Uscator salata

Pret: 50.00 Lei

Tagine 26 cm

Pret: 214.00 Lei

Spargator nuci

Pret: 22.01 Lei

Punga ornat

Pret: 21.01 Lei

Set 5 forme prajituri

Pret: 21.01 Lei

Tava briose

Pret: 45.00 Lei

SFATURI SI ARTICOLE

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Mai intai trebuie sa folositi oua proaspete si daca este posibil, organice,...
Levantica

Levantica

Levantica se foloseste pe post de condiment in prepararea sosurilor, a...
Busuioc

Busuioc

Busuiocul este folosit in special in bucataria italiana, la prepararea...
Cimbru

Cimbru

Pentru a-i amplifica aroma, cimbrul trebuie zdobiti usor intr-un mojar sau...

RETETE CULINARE RECENTE

Placinta cu branza si mere

Aluatul-untul la temperatura camerei il mixam cu zaharul dupa care adaugam galbenusurile...

Gogosi cu struguri

Intr-un bol amestecam branza ,zaharul,cu ouale,adaugam faina,praful de...

Prajitura in dungi

Foile-intr-un vasa adaugam faina, sarea, zaharul, amoniacul, coaja de portocala, amestecam si...

Mere flambate cu nuca

Merele se curata si se taie bucati potrivite. Le adaugam intr-o cratita,adaugam stafidele...

Prajitura cu mere si gutui

Biscuiti ii macinam si ii amestecam cu zaharul pudra si adaugam untul topit,amestecam bine....

IN VINO VERITAS

Istoria vinului

Istoria vinului

Vinul fascinaneaza prin complexitatea si versatilitatea sa, fiind practic unul din acele...