La ce temperatura pastram vinul


Home » In-vino-veritas » Despre-Vin » La ce temperatura pastram vinul


La ce temperatura pastram vinul

Rating   ( 2 voturi)

5 2

Voteaza acest articol  

Temperatura optima de pastrare a vinului  este de 11°C, cu toate acestea vinul poate fi pastrat la temperaturi cuprinse intre 5 si 18°C  cu conditia sa nu existe fluctuatii mari de temperatura la intervale scurte de timp. Variatiile mari de temperatura afecteaza negativ calitatile vinului.

O variatie lenta de temperatura de 10-12°C intre iarna si vara nu este o problema majora pentru vin, insa daca aceasta diferenta apare saptamanal sau chiar zilnic, va produce pagube iremediabile vinului, pe care le veti constata prin depunerile lipicioase de pe sticla.

Totodata aceste variatii dese de temperatura produc dilatarea si contractia dopului determinand astfel patrunderea unor cantitati foarte mici de vin in spatiile dintre dop si sticla. Acest lucru poate favoriza in cele din urma patrunderea oxigenului in sticla si alterarea vinului.
Tinut la temperaturi mari vinul se invecheste mult mai repede, teoretic un vin tinut la 20 °C se va invechi de 2 ori mai repede decat unul pastrat la 10°C. Daca veti pastra vinul  la 11°C, acesta se va invechi intr-un ritm lent, fapt ce va conferi vinului in cele din urma o mai mare complexitate.

Totodata daca este tinut la temperaturi mai mici va forma depozite pe sticla sau suspensii.   
Deasemeni trebuie retinut ca vinul alb este mult mai repede afectat de temperaturile ridicate decat vinul rosu.



1
Comentarii si intrebari la: La ce temperatura pastram vinul

artjinga,    Data: 14/03/2012 02:57:24   Raspunde

foarte bun articol.
Adaugati un comentariu!


ARTICOLE RECOMANDATE DIN CATEGORIA: Despre Vin

Alte articole din categoria Despre Vin


Trimite reteta Contul meu

Trimite o reteta si acumuleaza puncte cadou (PBC). Foloseste punctele acumulate pentru a-ti cumpara produse din magazin.


trimite o reteta


Ne gasesti si pe



Feliator oua - Westmark

Pret: 11.00 Lei

Tava cozonac Emile Henry

Pret: 92.00 Lei

Cleste chiftele

Pret: 25.00 Lei

Uscator salata

Pret: 50.00 Lei

Tagine 26 cm

Pret: 214.00 Lei

Spargator nuci

Pret: 22.01 Lei

Punga ornat

Pret: 21.01 Lei

Set 5 forme prajituri

Pret: 21.01 Lei

Tava briose

Pret: 45.00 Lei

SFATURI SI ARTICOLE

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Mai intai trebuie sa folositi oua proaspete si daca este posibil, organice,...
Levantica

Levantica

Levantica se foloseste pe post de condiment in prepararea sosurilor, a...
Busuioc

Busuioc

Busuiocul este folosit in special in bucataria italiana, la prepararea...
Cimbru

Cimbru

Pentru a-i amplifica aroma, cimbrul trebuie zdobiti usor intr-un mojar sau...

RETETE CULINARE RECENTE

Placinta cu branza si mere

Aluatul-untul la temperatura camerei il mixam cu zaharul dupa care adaugam galbenusurile...

Gogosi cu struguri

Intr-un bol amestecam branza ,zaharul,cu ouale,adaugam faina,praful de...

Prajitura in dungi

Foile-intr-un vasa adaugam faina, sarea, zaharul, amoniacul, coaja de portocala, amestecam si...

Mere flambate cu nuca

Merele se curata si se taie bucati potrivite. Le adaugam intr-o cratita,adaugam stafidele...

Prajitura cu mere si gutui

Biscuiti ii macinam si ii amestecam cu zaharul pudra si adaugam untul topit,amestecam bine....

IN VINO VERITAS

Istoria vinului

Istoria vinului

Vinul fascinaneaza prin complexitatea si versatilitatea sa, fiind practic unul din acele...