Pastrarea si invechirea vinului


Home » In-vino-veritas » Despre-Vin » Pastrarea si invechirea vinului


Pastrarea si invechirea vinului

Rating   ( 4 voturi)

5 4

Voteaza acest articol  

Scriu acest articol cu gandul la toti cei care stiu sa savureze un pahar de vin bun si carora le surade ideea de a pastra diferite vinuri care le-au desfatat papilele gustative.

Colectionarii pasionati de vinuri stiu cu siguranta ce trebuie sa faca pentru a se bucura si peste ani de vinurile valoroase. Pentru a putea face o colectie de vinuri trebuie sa aveti in vedere cateva lucruri elementare. De la bun inceput va marturisesc ca nu este usor sa pastrezi in conditii bune un vin de calitate, care odata cu trecerea anilor isi va dezvalui din ce in ce mai multe calitati secrete. Vinul isi va pierde din calitate si bogatia gustului daca nu este pastrat in conditii optime. Aceste conditii de pastrare au constituit obiect de studiu al oenologilor din lumea intreaga inca de la inceputurile istoriei vinului.

Romanii au dezvoltat tehnici exceptionale de pastrare si invechire a vinului in vase bine etanseizate, reusind astfel sa pastreze vinul nealterat pana la 100 de ani.

Principalii factori ce pot actiona asupra vinului pus la invechit sunt : temperatura si umiditatea.

Temperatura este probabil cel mai important factor pentru o buna pastrare a vinului, motiv pentru care am dedicat un articol special acesturi prim factor – citeste aici.
Temperatura optima de pastrare este de cuprinsa intre 10 si 12°C . Este foarte important ca temperatura la care se pastreaza vinul sa fie constanta. Orice fluctuatie de temperatura produsa in perioade succesive scurte poate altera vinul sau il invecheste prematur.

Umiditatea acceptata se situeaza intre 50 si 80% insa cea optima este de 70%. Umiditatea este la randul sau foarte importanta pentru integritatea dopului de pluta. Prin pastrarea in incaperi cu o umiditate moderata se previne contractarea dopului cauzata de uscarea acestuia. O umiditate mai mare decat cea recomandata nu dauneaza vinului insa poate distruge etichetele sticlelor.

Nu in ultimul rand trebuie sa aveti in vedere ca nu orice vin este bun pentru invechit.
Vinul are caracter, creeaza amintiri si seduce, fiti indrazneti si pastrati-l.



0
Comentarii si intrebari la: Pastrarea si invechirea vinului

Nu exista comentarii la acest articol!

Adaugati un comentariu!


ARTICOLE RECOMANDATE DIN CATEGORIA: Despre Vin

Alte articole din categoria Despre Vin


Trimite reteta Contul meu

Trimite o reteta si acumuleaza puncte cadou (PBC). Foloseste punctele acumulate pentru a-ti cumpara produse din magazin.


trimite o reteta


Ne gasesti si pe



Feliator oua - Westmark

Pret: 11.00 Lei

Tava cozonac Emile Henry

Pret: 92.00 Lei

Cleste chiftele

Pret: 25.00 Lei

Uscator salata

Pret: 50.00 Lei

Tagine 26 cm

Pret: 214.00 Lei

Spargator nuci

Pret: 22.01 Lei

Punga ornat

Pret: 21.01 Lei

Set 5 forme prajituri

Pret: 21.01 Lei

Tava briose

Pret: 45.00 Lei

SFATURI SI ARTICOLE

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Mai intai trebuie sa folositi oua proaspete si daca este posibil, organice,...
Levantica

Levantica

Levantica se foloseste pe post de condiment in prepararea sosurilor, a...
Busuioc

Busuioc

Busuiocul este folosit in special in bucataria italiana, la prepararea...
Cimbru

Cimbru

Pentru a-i amplifica aroma, cimbrul trebuie zdobiti usor intr-un mojar sau...

RETETE CULINARE RECENTE

Placinta cu branza si mere

Aluatul-untul la temperatura camerei il mixam cu zaharul dupa care adaugam galbenusurile...

Gogosi cu struguri

Intr-un bol amestecam branza ,zaharul,cu ouale,adaugam faina,praful de...

Prajitura in dungi

Foile-intr-un vasa adaugam faina, sarea, zaharul, amoniacul, coaja de portocala, amestecam si...

Mere flambate cu nuca

Merele se curata si se taie bucati potrivite. Le adaugam intr-o cratita,adaugam stafidele...

Prajitura cu mere si gutui

Biscuiti ii macinam si ii amestecam cu zaharul pudra si adaugam untul topit,amestecam bine....

IN VINO VERITAS

Istoria vinului

Istoria vinului

Vinul fascinaneaza prin complexitatea si versatilitatea sa, fiind practic unul din acele...