Vinul in romania


Home » In-vino-veritas » Despre-Vin » Vinul in Romania


Vinul in Romania

Rating   ( 2 voturi)

5 2

Voteaza acest articol  

Romania este o importanta tara producatoare de vin cu o istorie a viticulturii ce incepe inca din timpul geto-dacilor.
Legenda spune ca Dionysos, zeul vinului, s-a nascut in Thracia, pe meleagurile ce astazi reprezinta teritoriul Romaniei.
Cele mai importante influente in viticultura din Romania provin din Franta datorita legaturilor stranse ce s-au dezvoltat cu viticultorii francezi dupa ravagiile produse de filoxera in anii 1880.Ajutorul acordat de francezi s-a concretizat prin aclimatizarea unor vite nobile din Franta, cum ar fi : Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc si altele.
Romania este una din marile tari viticole ale lumii. Ea detine in prezent o suprafata de 243.000 ha vie (242.000 ha vii pe rod, la care se adauga 1000 ha vii tinere).
Plantatiile pentru struguri de vin ocupa 82% din suprafata viticola totala, iar productia de vinuri se situeaza la nivelul a 5 - 6 milioane hl anual.
Romania are o variatie ecoclimatica mare de la o regiune la alta, acest lucru determinand si o dezvoltare diferita a conditiilor de habitat necesare cresterii vitei de vie. Astfel caracteristicile solului, temperatura, expunerea la lumina si relieful sunt factori ce influenteaza dezvoltarea soiurilor diferite de struguri. Aceste habitate dezvoltate pe regiuni vaste formeaza regiunile viticole. In romania sunt 9 regiuni viticole dupa cum urmeaza:
I. Podisul Transilvaniei (Translivania)
II. Dealurile Moldovei (Moldova)
III. Dealurile Munteniei (Muntenia)
IV. Dealurile Olteniei (Oltenia)
V. Dealurile Banatului (Banat)
VI. Dealurile Crisanei si Maramuresului (Crisana-Maramures)
VII. Colinele Dobrogei (Dobrogea)
VIII. Terasele Dunarii (VIII), precum si a nisipurilor si alte terenuri favorabile din sudul tarii (IX).

Podisul Transilvaniei (Translivania)
Cuprinde plantatiile viticole +??ツ??つ??つ?ncepand de la Apold (jud. Sibiu), pana la Bistrita-Nasaud si Dej. Relieful acestei regiuni viticole este format din dealuri si terase cu o altitudine medie de 410 m.
Chiar daca nu este o regiune  mare aceasta regiune produce vinuri de calitate superioara datorita unor factori ecoclimatici favorabili cum ar fi toamnele lungi si insorite si frecventa mare a mucegaiului nobil in timpul maturarii boabelor.

Producatori de vin din Transilvania:
Jidvei
Prescon Mures

Regiunea viticola a Dealurilor Moldovei (II)
Aceasta regiune viticola este cuprinsa intre Hlipiceni judetul Botosani) pana la Timboiesti( Vrancea) si Smirdan. Este o regiune foarte vasta cu plantatii viticole de peste 90000 de hectare. Ca urmare  exista diferente mari in ceea ce priveste conditiile ecoclimatice intre extremitatile regiunii fapt ce determina si diferente calitative si cantitative ale productiei viticole.
Altitudinea medie a acestei regiuni este de 179 m

Regiunea viticola a Dealurilor Munteniei si Olteniei (III si IV)
Include plantatiile viticole din zona de sud a Romaniei avand ca extremitati Ramnicu Sarat pana la Halanga (judetul Mehedinti) si Segarcea (judetul Dolj). Este o regiune vasta ce formeaza plantatii viticole de peste 104000 de hectare.
Aceasta  este avantajata de conditiile climaterice , si anume de surplusul resurselor de lumina si caldura, mai mari fata de cele din nordul Moldovei si din Transilvania. Tocmai datorita acestui ecoclimat, regiunea viticola a Dealurilor Munteniei si Olteniei este recunoscuta pentri productia  celor mai bune vinuri rosii romanesti, dar si a unor vinuri albe superioare.
Altitudinea medie a plantatiilor viticole desi ridicata (242 m), nu reprezinta decat aproximativ 60% din altitudinea medie

Regiunea viticola a Dealurilor Banatului (V)
Cuprinde plantatiile viticole cu caracter insular, +??ツ??つ??つ?ncepand de la Moldova Noua (jud. Caras Severin) pana la Teremia Mare (jud. Timis).
Aceasta regiune viticola este comparabila din punct de vedere al temperaturii si resurselor de lumina cu regiunea Moldovei insa conditiile hidrice sun t superioare. Regiunea viticola  este formata din plantatiile de pe dealurile piemontane la o altitudine medie de 231 m .
Producatori din regiunea viticola a Dealurilor Banatului :
Cramele Recas
SCDVV Minis

Regiunea viticola a Dealurilor Crisanei si Maramuresului (VI)
Aceasta regiune viticola atinge practic extremitatea nordica a culturii de vita de vie din Romania este delimitata la sud de Centrul viticol Minis (jud.Arad), iar la nord de Centrul viticol Halmeu (jud. Satu Mare).
Datorita influentelor climaterice din Europa Centrala, aceasta regiune beneficiaza de resurse de lumina si temperatura superioare celor din Transilvania  si resurse hidrice mai scazute comparativ cu Transilvania insa mai mari decat celelalte regiuni Viticole.
Altitudinea medie a plantatiilor de vita de vie din aceasta regiune este de 222m.

Regiunea viticola a Colinelor Dobrogei (VII)
Este bine cunoscut faptul ca relieful si clima Dobrogei favorizeaza cultivarea vitei de vie. Tocmai de aceea vinurile dobrogene sunt vinuri de calitate superioara recunoscute in tara si peste hotare.
Cu o suprafata de peste  25 000 hectare Regiunea viticola a Colinelor Dobrogeise intinde de la Mangalia pana la Tulcea si Macin.
Practic regiunea viticola acopera toata suprafata Dobrogei fiind regiunea cu cele mai importante resurse heliotermice carora le corespund cele mai scazute resurse hidrice.
Apropierea de marea neagra face ca temperaturile maxime din timpul verii sa fie mai mici decat in celelalte regiuni iar iernile sa fie mai putin aspre.
Altitudinea  medie este relativ mica (71 m)

Producatori din regiunea viticola a Colinelor Dobrogei :
Murfatlar Romania
Karom Drinks
Vinvico Constanta
Fruvimed
Viticola Sarica Niculitel
Alcovin SRL
Ovidius Mercado

Regiunea viticola a Teraselor Dunarii (VIII)
Regiunea urmeaza practic cursul fluviului Dunarea de la Zimnicea pana la Fetesti.
Desi are cele mai mari resurse de lumina si temperatura si resurse hidrice scazute, altitudinea mica (72 m) si lipsa pantelor si a diferentelor de relief creeaza un mare incovenient mai ales conjugat cu temperaturile de pana la - 30-??ツ??つ??つ?C din timpul iernii .

Regiunea viticola a nisipurilor si a altor terenuri favorabile din sudul tarii (IX).
Cuprinde podgoriile si centreleviticole dintre Vrata (jud. Mehedinti) si R+??ツ??つ??つ?mnicelu (jud. Braila).
Din cauza conditiilor de temperatura  nu foarte prielnice aceasta zona s-a dezvoltat ca plantatii viticole insulare crupate in centre viticole.



0
Comentarii si intrebari la: Vinul in Romania

Nu exista comentarii la acest articol!

Adaugati un comentariu!



Trimite reteta Contul meu

Trimite o reteta si acumuleaza puncte cadou (PBC). Foloseste punctele acumulate pentru a-ti cumpara produse din magazin.


trimite o reteta


Ne gasesti si pe



Feliator oua - Westmark

Pret: 11.00 Lei

Tava cozonac Emile Henry

Pret: 92.00 Lei

Cleste chiftele

Pret: 25.00 Lei

Uscator salata

Pret: 50.00 Lei

Tagine 26 cm

Pret: 214.00 Lei

Spargator nuci

Pret: 22.01 Lei

Punga ornat

Pret: 21.01 Lei

Set 5 forme prajituri

Pret: 21.01 Lei

Tava briose

Pret: 45.00 Lei

SFATURI SI ARTICOLE

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Mai intai trebuie sa folositi oua proaspete si daca este posibil, organice,...
Levantica

Levantica

Levantica se foloseste pe post de condiment in prepararea sosurilor, a...
Busuioc

Busuioc

Busuiocul este folosit in special in bucataria italiana, la prepararea...
Cimbru

Cimbru

Pentru a-i amplifica aroma, cimbrul trebuie zdobiti usor intr-un mojar sau...

RETETE CULINARE RECENTE

Placinta cu branza si mere

Aluatul-untul la temperatura camerei il mixam cu zaharul dupa care adaugam galbenusurile...

Gogosi cu struguri

Intr-un bol amestecam branza ,zaharul,cu ouale,adaugam faina,praful de...

Prajitura in dungi

Foile-intr-un vasa adaugam faina, sarea, zaharul, amoniacul, coaja de portocala, amestecam si...

Mere flambate cu nuca

Merele se curata si se taie bucati potrivite. Le adaugam intr-o cratita,adaugam stafidele...

Prajitura cu mere si gutui

Biscuiti ii macinam si ii amestecam cu zaharul pudra si adaugam untul topit,amestecam bine....

IN VINO VERITAS

Istoria vinului

Istoria vinului

Vinul fascinaneaza prin complexitatea si versatilitatea sa, fiind practic unul din acele...