Aluat pentru paine


Home » Retete-culinare » Aluaturi-si-paine » Aluat pentru paine


Aluat pentru paine

Rating   ( 1 voturi)

1 1

Voteaza reteta culinara  

Reteta trimisa de: admin


Reteta vizualizata de: 1577 ori

Vezi toate retetele bucatarului (526)

Intreaba bucatarul

Ingrediente:

1 kg faina alba
20 gr drojdie proaspata sau 2 pliculete de drojdie uscata
1 lingurita de sare
1 lingurita de zahar
2-3 linguri de ulei


Mod de preparare:

Se prepara mai intai maiaua: se amesteca intr-un castron un sfert din cantitatea de faina cu putina apa calduta si drojdia, pana cand va rezulta o coca moale, care se acopera cu un servet de bucatarie si se pune la caldura la crescut. Dupa ce a crescut bine, se pune peste cantitatea de faina ramasa, se adauga sarea, zaharul, uleiul si apa calduta si se framanta minim 20-30 de minute, pana cand coca nu se mai lipeste de mana. Aluatul framantat se acopera si se pune in continuare la crescut intr-un loc cald. Intre timp se incinge bine cuptorul. Cand coca isi va mari volumul de 2-3 ori, se ia din vasul in care a crescut si se pune pe masa presarata cu faina. Se imparte in mai multe parti, in functie de vasele in care se vor coace. Pot fi forme de cozonaci, cratite rotunde sau puteti modela cu mainile, ca in fotografia noastra, diferite painite si chifle de diferite forme si marimi. Acestea vor fi foarte frumoase si vor fi apreciate de oaspetii dumneavoastra in mod cert. Formele trebuie sa fie unse cu putin ulei si tapetate cu faina.
Painile puse in forme se lasa inca putin la crescut deasupra aragazului, pentru a creste cu ajutorul caldurii emanate de cuptor. Se pun formele in cuptorul bine incins si se coace painea la foc mijlociu pana cand se rumeneste bine coaja. Inainte de a o scoate de la cuptor cu 2 minute, se unge painea cu un galbenus batut si amestecat cu putina apa. Se poate folosi pentru uns, daca nu aveti o pensula de bucatarie, un servet de hartie inmuiat in ou. Dupa ce se scoate din cuptor, se lasa 2 minute si se scoate si din tavi. Se acopera painile cu un prosop curat. Dupa ce se raceste, se infasoara in folie de plastic, pentru a ramane proaspata cat mai mult timp.



0
Comentarii si intrebari la: Aluat pentru paine

Nu exista comentarii la acest articol!

Adaugati un comentariu!




Trimite reteta Contul meu

Trimite o reteta si acumuleaza puncte cadou (PBC). Foloseste punctele acumulate pentru a-ti cumpara produse din magazin.


trimite o reteta


Ne gasesti si pe



Feliator oua - Westmark

Pret: 11.00 Lei

Tava cozonac Emile Henry

Pret: 92.00 Lei

Cleste chiftele

Pret: 25.00 Lei

Uscator salata

Pret: 50.00 Lei

Tagine 26 cm

Pret: 214.00 Lei

Spargator nuci

Pret: 22.01 Lei

Punga ornat

Pret: 21.01 Lei

Set 5 forme prajituri

Pret: 21.01 Lei

Tava briose

Pret: 45.00 Lei

SFATURI SI ARTICOLE

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Mai intai trebuie sa folositi oua proaspete si daca este posibil, organice,...
Levantica

Levantica

Levantica se foloseste pe post de condiment in prepararea sosurilor, a...
Busuioc

Busuioc

Busuiocul este folosit in special in bucataria italiana, la prepararea...
Cimbru

Cimbru

Pentru a-i amplifica aroma, cimbrul trebuie zdobiti usor intr-un mojar sau...

RETETE CULINARE RECENTE

Turte

Faina cernuta am amestecat-o cu sarea si bicarbonatul. Am adaugat treptat laptele batut,...

Paine de casa fara e-uri

Puneți făina și sarea într-vas mare, cu capac. Dizolvați drojdia în 25 ml de...

Melci cu nuca si cacao

Mai intai am pregatit aluatul: am amestecat oul cu laptele caldut, zaharul si esenta de...

Cornuri de bratislava (pozsonyi kifli)

Mai intai am pregatit aluatul: laptele l-am incalzit usor, apoi am pus drojdia in el, lasand...

Cozonac fara framantare

Faina, ouale si drojdia le-am lasat sa ajunga la temperatura camerei. Faina am cernut-o de...

IN VINO VERITAS

Istoria vinului

Istoria vinului

Vinul fascinaneaza prin complexitatea si versatilitatea sa, fiind practic unul din acele...