Cozonac fara framantare


Home » Retete-culinare » Aluaturi-si-paine » Cozonac fara framantare


Cozonac fara framantare

Rating   ( 1 voturi)

5 1

click pentru marirea imaginii.


Voteaza reteta culinara  

Reteta trimisa de: Sim0na


Reteta vizualizata de: 925 ori

Vezi toate retetele bucatarului (370)

Intreaba bucatarul
Specific reteta: Romania
Grad de dificultate: mare

Ingrediente:

Cantitatile date sunt pentru mai multe portii

Aluat:
1 kg faina + cca 100 g
500 ml lapte
350 g zahar
50 g drojdie proaspata
15 linguri ulei
15 linguri unt topit caldut
3 linguri smantana
4 galbenusuri
1 lingurita sare
coaja de la o portocala
esenta vanilie
umplutura:
4 albusuri
200 g zahar
40 g cacao
200 g nuca macinata
100 g stafide
sare
cateva picaturi suc de portocale
esenta de rom
1 ou + 1 plic zahar vanilat


Mod de preparare:

Faina, ouale si drojdia le-am lasat sa ajunga la temperatura camerei. Faina am cernut-o de doua ori. Stafidele le-am pus in apa calduta cu esenta de rom. Intr-un bol am sfaramat drojdia, am amestecat-o cu zaharul, 4 linguri de lapte caldut si 2 linguri faina, si am lasat sa creasca vre-o 15 minute. Am pus la incalzit pe foc restul de lapte, zaharul, sarea, coaja de la portocala (din lipsa de lamaie) si esenta de vanilie, si am lasat pana s-a topit zaharul. Am lasat la racit, cat sa devina caldut. Peste faina am pus laptele caldut, galbenusurile, drojdia crescuta si smantana, si am framantat un aluat bine legat. In cazul meu am mai adaugat cca 50-70 g faina. Treptat am incorporat uleiul si untul topit, framantand aluatul pana a devenit elastic. La final am presarat un praf de faina, am acoperit vasul cu folie alimentara si un prosop curat, si am pus vasul la crescut pentru cca 1 ora, intr-un loc caldut, ferit de curent. Intre timp am pregatit umplutura: am mixat albusurile spuma cu un praf de sare. Cand albusurile sunt batute, am pus cateva picaturi de zeama la portocala si zaharul, continuand mixarea pana la topirea zaharului. Cu o paleta am incorporat cacaoa si nucile macinate. Aluatul crescut l-am pus pe planseta, l-am impartit – in cazul meu in 3, folosind 3 tavi de marimi diferite. Am intins fiecare bucata de aluat, pe care am intins din compozitia de umplutura, am presarat stafidele scurse bine, si am rulat. Am procedat la fel si cu celelalte bucati, si am asezat cozonacii in tavile unse cu ulei si tapetate cu faina. Am lasat la crescut cca 30 minute, apoi i-am uns cu ou batut si amestecat cu 1 plic de zahar vanilat, apoi i-am dat la copt in cuptorul preincalzit, pentru cca 45 minute, intorcand cozonacii de cel putin odata. Va invit la un cozonac absolut delicios!!!



0
Comentarii si intrebari la: Cozonac fara framantare

Nu exista comentarii la acest articol!

Adaugati un comentariu!




Trimite reteta Contul meu

Trimite o reteta si acumuleaza puncte cadou (PBC). Foloseste punctele acumulate pentru a-ti cumpara produse din magazin.


trimite o reteta


Ne gasesti si pe



Feliator oua - Westmark

Pret: 11.00 Lei

Tava cozonac Emile Henry

Pret: 92.00 Lei

Cleste chiftele

Pret: 25.00 Lei

Uscator salata

Pret: 50.00 Lei

Tagine 26 cm

Pret: 214.00 Lei

Spargator nuci

Pret: 22.01 Lei

Punga ornat

Pret: 21.01 Lei

Set 5 forme prajituri

Pret: 21.01 Lei

Tava briose

Pret: 45.00 Lei

SFATURI SI ARTICOLE

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Mai intai trebuie sa folositi oua proaspete si daca este posibil, organice,...
Levantica

Levantica

Levantica se foloseste pe post de condiment in prepararea sosurilor, a...
Busuioc

Busuioc

Busuiocul este folosit in special in bucataria italiana, la prepararea...
Cimbru

Cimbru

Pentru a-i amplifica aroma, cimbrul trebuie zdobiti usor intr-un mojar sau...

RETETE CULINARE RECENTE

Turte

Faina cernuta am amestecat-o cu sarea si bicarbonatul. Am adaugat treptat laptele batut,...

Paine de casa fara e-uri

Puneți făina și sarea într-vas mare, cu capac. Dizolvați drojdia în 25 ml de...

Melci cu nuca si cacao

Mai intai am pregatit aluatul: am amestecat oul cu laptele caldut, zaharul si esenta de...

Cornuri de bratislava (pozsonyi kifli)

Mai intai am pregatit aluatul: laptele l-am incalzit usor, apoi am pus drojdia in el, lasand...

Taitei de casa

Ouale se bat cu o furculita, impreuna cu putina sare. Se adauga faina in ploaie pana obtinem...

IN VINO VERITAS

Istoria vinului

Istoria vinului

Vinul fascinaneaza prin complexitatea si versatilitatea sa, fiind practic unul din acele...