Vin de casa



Vin de casa

Rating   ( 2 voturi)

5 2

click pentru marirea imaginii.


Voteaza reteta culinara  

Reteta trimisa de: eugeniaavanu


Reteta vizualizata de: 804 ori

Vezi toate retetele bucatarului (9)

Intreaba bucatarul
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente:

Struguri bine copti, de preferat din diverse soiuri
zdror
zahar
metabisulfit de potasiu
butoaie
damigene


Mod de preparare:

Cand strugurii sunt copti si incep sa se sparga boabele sub greutatea continutului de suc, se culeg ciorchinele. Toate boabele stricate, mucegaite, se indeparteaza , nu se vor folosi prepararea vinului. Boabele se preseaza in zdrobitor , pe care-l fixam deasupra butoaielor in care curge mustul impreuna cu boabele zdrobite. Nu lasam mustul sa fiarba pe boasca ( boabe zdrobite ), il transferam imediat in damigene. Ajutandu-ne de o strecuratoare mare , presam boabele de peretii butoiunul pana ce mustul se aduna in sita si-l putem colecta cu o cana. Ridicam boabele scurse pe unul din peretii butoiului, facand pod, pana ce ajungem la fundul butoiului si colectam tot mustul. Desi operatiunea pare grea, ne vom da seama pe parcurs cum trebuie sa procedam sa strangem cat mai mult must. Pe masura ce umplem galetile cu must , vom adauga zahar pe care-l vom topi prin vanturarea mustului cu o paleta. Cantitatea de zahar adaugata la o damigeana de vin de 50 litri nu trebuie sa depaseasca 3 kg. ( maxim 4, daca strugurii sunt prea acri ). Cand damigenele-s aproape pline ( nu le umplem, pentru a lasa loc vinului sa fiarba ), le pregatim pentru fierberea mustului. Trebuie sa avem la indemana bidoane de min. 5 - 10 litri , in care vom pune apa la jumatate din capacitate. De asemenea, vom pregati bucati de furtun de cca 1 m. Lungime, ale caror capete le vom pune unul in bidonul cu apa , sa fie bine inconjurat de apa, iar celalalt in buza damigenei , fara sa ia contact cu vinul. Fixam capatul furtunului prin bandajarea gatului damigenei cu fasii de material textil, astfel incat in damigeana sa nu intre aerul. In 1-2 zile mustul va incepe sa fiarba , iar gazele emanate vor fi directionate in bidonul cu apa. Mare grija daca damigenele sunt depozitate in spatiu inchis ( beci, magazie ) : nu intrati in incapere pana nu aerisiti spatiul bine, pentru cel putin 30 minute. Dioxidul de carbon degajat de mustul in fierbere poate ucide! Fierberea se va termina in cca. 2-3 saptamani, in functie de temperatura mediului ambiant. Ne vom da seama daca vinul a stat din fiert, in momentul in care din capatul furtunului introdus in apa nu vor mai iesi bule de co2. Cand vinul a stat din fiert , indepartam carpele si furtunul , astupam si legam bine gura damigenelor , iar din momentul acesta nu vom umbla la vin timp de 45 zile. Abia dupa 45 zile vom trage vinul in alte damigene curate, cu grija, fara sa ajungem la drojdia depozitata pe fundul si peretii damigenelor. Pentru a nu ajunge la drojdie, legam furtunul de un bat, lasand batul, la capatul ce-l vom baga in damigeana, mai lung cu cca 3 cm. Decat furtunul. Astfel, doar batul va atinge fundul damigenei si implicit stratul de drojdie, in timp de furtunul va trage doar vinul limpede. Pentru limpezirea vinului si impiedicarea oxidarii , am adaugat 15 g. Metabisulfit de potasiu la 50 litri vin ( sau conform informatiilor de pe eticheta, in functie de ce produs folositi ). O conditie foarte importanta pentru ca vinul sa-si pastreze calitatile, este ca damigeana in care este depozitat sa fie permanent plina. Nu lasam mai mult de 2 degete libere pana la gura acesteia. Daca umblam la vin, vom trage tot vinul in damigele mai mici, astfel incat niciodata sa nu pastram vin intr-o damigeana partial goala. Vom pastra vinul astfel preparat foarte mult timp, fara grija oxidarii.



0
Comentarii si intrebari la: Vin de casa

Nu exista comentarii la acest articol!

Adaugati un comentariu!




Trimite reteta Contul meu

Trimite o reteta si acumuleaza puncte cadou (PBC). Foloseste punctele acumulate pentru a-ti cumpara produse din magazin.


trimite o reteta


Ne gasesti si pe



Feliator oua - Westmark

Pret: 11.00 Lei

Tava cozonac Emile Henry

Pret: 92.00 Lei

Cleste chiftele

Pret: 25.00 Lei

Uscator salata

Pret: 50.00 Lei

Tagine 26 cm

Pret: 214.00 Lei

Spargator nuci

Pret: 22.01 Lei

Punga ornat

Pret: 21.01 Lei

Set 5 forme prajituri

Pret: 21.01 Lei

Tava briose

Pret: 45.00 Lei

SFATURI SI ARTICOLE

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Mai intai trebuie sa folositi oua proaspete si daca este posibil, organice,...
Levantica

Levantica

Levantica se foloseste pe post de condiment in prepararea sosurilor, a...
Busuioc

Busuioc

Busuiocul este folosit in special in bucataria italiana, la prepararea...
Cimbru

Cimbru

Pentru a-i amplifica aroma, cimbrul trebuie zdobiti usor intr-un mojar sau...

RETETE CULINARE RECENTE

Oua de prepelita pe smantana

Intr-un vas de ceramica am pus smantana, niveland usor cu o lingura. Deasupra am spart ouale...

Tartine cu ceapa si peste

Intr-un vas se pun fileurile de ansoa la desarat in apa rece. Intre timp ceapa se taie...

Afinata

Spalam afinele si le punem intr-o sticla. Adaugam zaharul, incidem sticla si lasam cateva...

Cornata - lichior de fructe

1. Fructele se curăţă bine, se spală sub jet de apă rece şi se pun la scurs. 2....

Paine cu ou

Intr-un bol se pune laptele, iar in altul se adauga ouale batute. Se ia cate o felie de paine...

IN VINO VERITAS

Istoria vinului

Istoria vinului

Vinul fascinaneaza prin complexitatea si versatilitatea sa, fiind practic unul din acele...