Cozonac cu nuca si rahat


Home » Retete-culinare » Patiserie-si-prajituri » Cozonac cu nuca si rahat


Cozonac cu nuca si rahat

Rating   ( 2 voturi)

5 2

click pentru marirea imaginii.


Voteaza reteta culinara  

Reteta trimisa de: LALY


Reteta vizualizata de: 668 ori

Vezi toate retetele bucatarului (178)

Intreaba bucatarul
Specific reteta: Romania
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente:

Cantitatile date sunt pentru mai multe portii

100 gr unt, 5 buc oua, 500 ml lapte, 150 gr zahar, 1 kg faina, 50 gr drojdie proaspata, 200 gr rahat taiat cubulete, 3 lingura cacao, 250 gr nuca macinata, 1 fiola esenta de rom, coaja de la o lamaie


Mod de preparare:

Se face o maia din drojdie,1 lingura de faina si 100 ml lapte caldut. Se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul. Separam albusul de galbenusuri. Galbenusurile le frecam cu un praf de sare pana se albesc. Punem laptele la fiert impreuna cu zaharul si lasam pana da in primul clocot, apoi il lasam sa se raceasca. Cand este caldut adaugam 1 fiola esenta de rom si coaja rasa de lamaie. Intr-un vas inalt punem faina cernuta de 2-3 ori, asa va fi mai afanata, iar cozonacul va creste frumos. Facem o gropita, adaugam maiaua si laptele caldut. Framantam pana se incorporeaza tot lichidul. Incalzim putin untul si il incorporam treptat. Framantam energic pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini. Adaugam stafidele tinute in rom si mai framantam pana incorporam toate stafidele. Acoperim aluatul si il lasam la crescut, circa 40-45 de minute, la loc calduros, pana iasi dubleaza volumul. Intre timp batem spuma tare albusurile. Adaugam zaharul lingura cu lingura ca la bezea, pana se topeste tot, apoi adaugam cacaoa si nucile macinate si omogenizam usor cu lingura. Dupa ce a crescut aluatul il impartim in doua bucati egale. Fiecare bucata se imparte la randul sau in doua. Punem un pic de ulei pe masa de lucru si intindem prima bucata de aluat. Punem din umplutura de nuca, adaugam deasupra rahatul si rulam sub forma de sul. La fel procedam si cu a doua bucata. Impletim ambele bucati si le punem in tava de cozonac in care am pus hartie de copt. Procedam la fel si cu aluatul ramas. Punem cozonacii la crescut pana isi dubleaza voumul. Ungem cu ou deasupra si presaram zahar. Dam la cuptorul preincalzit in prealabil, pana se rumenesc frumos la suprafata. Nu se deschide usa cuptorului in prima jumatate de ora, astfel riscam sa se lase cozonacii. Lasam la racit in tava, apoi putem servi.



0
Comentarii si intrebari la: Cozonac cu nuca si rahat

Nu exista comentarii la acest articol!

Adaugati un comentariu!




Trimite reteta Contul meu

Trimite o reteta si acumuleaza puncte cadou (PBC). Foloseste punctele acumulate pentru a-ti cumpara produse din magazin.


trimite o reteta


Ne gasesti si pe



Feliator oua - Westmark

Pret: 11.00 Lei

Tava cozonac Emile Henry

Pret: 92.00 Lei

Cleste chiftele

Pret: 25.00 Lei

Uscator salata

Pret: 50.00 Lei

Tagine 26 cm

Pret: 214.00 Lei

Spargator nuci

Pret: 22.01 Lei

Punga ornat

Pret: 21.01 Lei

Set 5 forme prajituri

Pret: 21.01 Lei

Tava briose

Pret: 45.00 Lei

SFATURI SI ARTICOLE

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Mai intai trebuie sa folositi oua proaspete si daca este posibil, organice,...
Levantica

Levantica

Levantica se foloseste pe post de condiment in prepararea sosurilor, a...
Busuioc

Busuioc

Busuiocul este folosit in special in bucataria italiana, la prepararea...
Cimbru

Cimbru

Pentru a-i amplifica aroma, cimbrul trebuie zdobiti usor intr-un mojar sau...

RETETE CULINARE RECENTE

Prajitura rapida

Intr-un castron incapator se amesteca faina, zaharul, sarea, cacaua, praful de copt si nucile...

Briose cu lamaie

Se freaca untul cu zaharul pana devine ca o crema. Se adauga ouale, esenta si coaja de lamaie...

Dovlecei de halloween

Dăm drumul la cuptor la 180c. Pregătim o tava dovlecei de halloween. Într-un bol...

Dovlecei dulci de halloween

Incinge cuptorul la 180c. Pregateste o tava de silicon de halloween dovlecei. Intr-un bol...

Fantome dulci

Intr-un castron mare si cu peretii inalti separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le...

IN VINO VERITAS

Istoria vinului

Istoria vinului

Vinul fascinaneaza prin complexitatea si versatilitatea sa, fiind practic unul din acele...