Cozonac traditional cu nuca si stafide


Home » Retete-culinare » Patiserie-si-prajituri » Cozonac traditional cu nuca si stafide


Cozonac traditional cu nuca si stafide

Rating   ( 14 voturi)

2 14

click pentru marirea imaginii.


Voteaza reteta culinara  

Reteta trimisa de: Mamon


Reteta vizualizata de: 5075 ori

Vezi toate retetele bucatarului (10)

Aceasta reteta face parte din meniul:

Meniu traditional de Pasti


Intreaba bucatarul
Specific reteta: Romania
Grad de dificultate: mediu
Reteta testata

Ingrediente:

Pentru 2 cozonaci mari:
1 km de faina buna
350 gr zahar
6 galbenusuri
500 ml lapte
2 pliculete de drojdie uscata (dr. oetker)
coaja rasa de la o lamaie
3 plicuri de zahar vanilinat
1 pachet de 200 gr unt + unt pentru uns tavile
1 esenta de rom
1 ou pentru uns cozonacii
un praf de sare
pentru umplutura:
250 gr nuca data prin masina sau robot
2 albusuri
200 gr stafide inmuiate 1-2 ore in apa calda cu esenta de rom
3 linguri de zahar
3 linguri de cacao


Mod de preparare:

Intr-un lighean mai mare se pune faina amestecata cu drojdia uscata. Se freaca galbenusurile cu zaharul, un praf de sare, zaharul vanilinat, esenta de rom si coaja de lamaie, pana cand zaharul se topeste si galbenusurile s-au albit.
Intr-o cratita se incalzeste pe foc laptele si se toarna peste galbenusuri si se amesteca. Compozitia astfel rezultata se toarna treptat peste faina si se incorporeaza complet. Intre timp trebuie topit untul pe foc mic. Din acest unt se pune in aluat din cand in cand cate 2-3 linguri, pana se incorporeaza tot.
Untul trebuie sa fie cald.
Aluatul se framanta bine-bine, amestecandu-l cu mainile de la exteriorul ligheanului catre interior. Dupa ce se incorporeaza untul, iar aluatul de cozonac se aduna frumos de pe peretii ligheanului si nu se mai lipeste de maini, incepeti sa il trantiti. Asta inseamna ca luati aluatul cu ambele maini,il ridicati si sa il trantiti cu toata puterea la loc in lighean. Se tranteste asa de cateva ori, se framanta iar, apoi din nou se tranteste. Asa va incorpora aer si va fi pufos.
Daca aluatul este prea moale si nu reusiti sa il adunati, mai adaugati faina si eventual si unt. Aluatul astfel framantat se acopera la final cu folie alimentara si apoi se pune la crescut in niste paturi, la caldura. Se lasa la crescut pana cand aluatul isi dubleaza sau chiar tripleaza volumul.
Intre timp pregatiti umplutura: nuca se amesteca cu cacaoa si cu vreo 3 linguri de zahar.
Stafidele se scurg, iar cele doua albusuri se bat spuma tare. Tavile se ung cu unt, iar pe fundul tavii recomand sa se puna si o hartie de copt. Apoi incepeti sa modelati cozonacii. Ungeti cu unt blatul de lucru, apoi scoateti aluatul impartiti-l in doua jumatati.
Se ia aluatul astfel impartit si se intinde pe blatul de lucru cu mainile unse cu unt. Dupa ce s-a intins, ca in fotografiile alaturate, se unge pe deasupra cu o pensula de bucatarie cu putin albus batut spuma. apoi se adauga uniform cacaoa, nuca si stafidele. Se ruleaza aluatul si apoi se pune in forma de cozonac.
Astfel facuti, se pun la crescut pentru a doua oara, dar nu se acopera. Cat stau la crescut, nu deschideti geamul sau usa, ei trebuie sa stea la caldura si adapost. Inainte de a-i baga la copt, se ung cu ou batut. Apoi se baga tavile in cuptor si se coc la foc mijlociu (app 180 grade c) cam o ora. Cozonacii trebuie la final sa fie rumeniti bine, ca in pozele alaturate. ca sa vedeti daca sunt copti si in interior, puteti sa infigeti pe lateralul lui o scobitoare, iar daca atunci cand o scoateti este uscata si nu se ia aluat pe ea, atunci este facut. Dupa ce s-au copt, se scot din cuptor si din forme si se lasa acoperiti cu niste servete sau cu o fata de masa din bumbac pentru 10-15 minute. Dupa ce se racesc, se pun in folie alimentara, sa nu se usuce.



0
Comentarii si intrebari la: Cozonac traditional cu nuca si stafide

Nu exista comentarii la acest articol!

Adaugati un comentariu!




Trimite reteta Contul meu

Trimite o reteta si acumuleaza puncte cadou (PBC). Foloseste punctele acumulate pentru a-ti cumpara produse din magazin.


trimite o reteta


Ne gasesti si pe



Feliator oua - Westmark

Pret: 11.00 Lei

Tava cozonac Emile Henry

Pret: 92.00 Lei

Cleste chiftele

Pret: 25.00 Lei

Uscator salata

Pret: 50.00 Lei

Tagine 26 cm

Pret: 214.00 Lei

Spargator nuci

Pret: 22.01 Lei

Punga ornat

Pret: 21.01 Lei

Set 5 forme prajituri

Pret: 21.01 Lei

Tava briose

Pret: 45.00 Lei

SFATURI SI ARTICOLE

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Mai intai trebuie sa folositi oua proaspete si daca este posibil, organice,...
Levantica

Levantica

Levantica se foloseste pe post de condiment in prepararea sosurilor, a...
Busuioc

Busuioc

Busuiocul este folosit in special in bucataria italiana, la prepararea...
Cimbru

Cimbru

Pentru a-i amplifica aroma, cimbrul trebuie zdobiti usor intr-un mojar sau...

RETETE CULINARE RECENTE

Gogosi cu struguri

Intr-un bol amestecam branza ,zaharul,cu ouale,adaugam faina,praful de...

Prajitura in dungi

Foile-intr-un vasa adaugam faina, sarea, zaharul, amoniacul, coaja de portocala, amestecam si...

Prajitura cu mere si gutui

Biscuiti ii macinam si ii amestecam cu zaharul pudra si adaugam untul topit,amestecam bine....

Prajitura cu ciocolata

Intr-o cratita adaugam ciocoalta rupta bucati impreuna cu frisca si punem pe foc pana se...

Piscoturi cu crema de ciocolata

Intr-o cratita adaugam ciocolata rupta bucatele,impreuna cu frisca si punem pe foc amestecand...

IN VINO VERITAS

Istoria vinului

Istoria vinului

Vinul fascinaneaza prin complexitatea si versatilitatea sa, fiind practic unul din acele...