Pasca



Pasca

Rating   ( 3 voturi)

4 3

click pentru marirea imaginii.


Voteaza reteta culinara  

Specific reteta: Romania
Grad de dificultate: mare
Reteta testata

Ingrediente:

Pentru aluat (se face un aluat de cozonac):
500 gr faina buna
175 gr zahar
3 galbenusuri
250 ml lapte
1 pliculet de drojdie uscata (dr. oetker)
coaja rasa de la jumatate de lamaie
2 plicuri de zahar vanilinat
100 gr unt + unt pentru uns tavile
esenta de rom
un praf de sare
Pentru umplutura:
500 gr branza proaspata de vaci
150 gr stafide inmuiate in apa cu esenta de rom
2 plicuri de zahar vanilinat
esenta de rom
coaje de lamaie
4 oua
2 linguri de smantana
1 galbenus si 1-2 linguri de lapte pentru uns deasupra
 


Mod de preparare:

La Pasca se foloseste aluat de cozonac, asa ca daca de Paste faceti cozonaci, faceti mai mult aluat. Daca insa faceti doar Pasca, faceti aluatul in felul urmator:
Intr-un lighean mai mare se pune faina amestecata cu drojdia uscata. Se freaca galbenusurile cu zaharul, un praf de sare, zaharul vanilinat, esenta de rom si coaja de lamaie, pana cand zaharul se topeste si galbenusurile s-au albit.
Intr-o cratita se incalzeste pe foc laptele si se toarna peste galbenusuri si se amesteca. Compozitia astfel rezultata se toarna treptat peste faina si se incorporeaza complet. Intre timp trebuie topit untul pe foc mic. Din acest unt se pune in aluat din cand in cand cate 2-3 linguri, pana se incorporeaza tot. Untul trebuie sa fie cald.
Aluatul se framanta bine-bine, amestecandu-l cu mainile de la exteriorul ligheanului catre interior. Dupa ce se incorporeaza untul, iar aluatul de cozonac se aduna frumos de pe peretii ligheanului si nu se mai lipeste de maini, se acopera ligheanul cu folie alimentara si se pune la crescut.
Se lasa pana cand aluatul isi dubleaza sau isi tripleaza volumul.
Intre timp, pregatiti umplutura:
Intr-un castron se amesteca toate ingredientele si se formeaza o pasta omogena.
Dupa ce a crescut aluatul, se unge forma cu unt - noi folosim niste forme rotunde ceramice, ca pentru tarte, dar mai inalte. Pe fundul formei se intinde o parte din aluat (gros cam de 1,5 - 2 cm.), iar pe margine se face o coronita tot din aluat - practic in interiorul coronitei se pune umplutura. Se lasa asa aluatul sa mai creasca 30 de minute.
Apoi, cu o lingura, se adauga umplutura de branza, se niveleaza usor si se orneaza cu motive traditionale modelate din aluat.
Se unge cu o pensula inmuiata in galbenus de ou amestecat cu lapte peste tot pe deasupra.
Se baga forma in cuptorul incins si se lasa la foc mic pana cand se rumeneste, iar coca este facuta. Se serveste rece, taiata felii.
Pasca nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Paste!



0
Comentarii si intrebari la: Pasca

Nu exista comentarii la acest articol!

Adaugati un comentariu!




Trimite reteta Contul meu

Trimite o reteta si acumuleaza puncte cadou (PBC). Foloseste punctele acumulate pentru a-ti cumpara produse din magazin.


trimite o reteta


Ne gasesti si pe



Feliator oua - Westmark

Pret: 11.00 Lei

Tava cozonac Emile Henry

Pret: 92.00 Lei

Cleste chiftele

Pret: 25.00 Lei

Uscator salata

Pret: 50.00 Lei

Tagine 26 cm

Pret: 214.00 Lei

Spargator nuci

Pret: 22.01 Lei

Punga ornat

Pret: 21.01 Lei

Set 5 forme prajituri

Pret: 21.01 Lei

Tava briose

Pret: 45.00 Lei

SFATURI SI ARTICOLE

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Mai intai trebuie sa folositi oua proaspete si daca este posibil, organice,...
Levantica

Levantica

Levantica se foloseste pe post de condiment in prepararea sosurilor, a...
Busuioc

Busuioc

Busuiocul este folosit in special in bucataria italiana, la prepararea...
Cimbru

Cimbru

Pentru a-i amplifica aroma, cimbrul trebuie zdobiti usor intr-un mojar sau...

RETETE CULINARE RECENTE

Placinta cu branza si mere

Aluatul-untul la temperatura camerei il mixam cu zaharul dupa care adaugam galbenusurile...

Budinca de portocale cu foi de placinta

Foile de placinta le rupuem in bucati si le lasam sa se usuce putin pana pregatim celelalte...

Budinca de orez cu mere

Orezul se pune la fiert in lapte cu o lingura de zahar, amestecand pentru a evita prinderea....

Placinta delicioasa cu dovleac

Baţi ouăle, adaugi zahărul şi baţi până devine spumă. Adaugi treptat uleiul,...

Tarta cu spanac

Spanacul se spala in mai multe ape si se pune 5 minute in apa clocoatita. Se scurge apoi si...

IN VINO VERITAS

Istoria vinului

Istoria vinului

Vinul fascinaneaza prin complexitatea si versatilitatea sa, fiind practic unul din acele...