Sarmale cu ciuperci


Home » Retete-culinare » Retete-vegetariene » Sarmale cu ciuperci


Sarmale cu ciuperci

Rating   ( 1 voturi)

1 1

click pentru marirea imaginii.


Voteaza reteta culinara  

Reteta trimisa de: munteanumariana_1


Reteta vizualizata de: 1269 ori

Vezi toate retetele bucatarului (81)

Intreaba bucatarul
Specific reteta: Romania
Grad de dificultate: mediu
Tip reteta: Reteta de post

Ingrediente:

varza murata
500g de ciuperci proaspete
200g de orez
1 telina mica
morcovi mari
2 cepe mari
150 ml bulion de rosii
60 ml ulei
1 leg marar
1 leg cimbru
2 foi de dafin
sare si piper


Mod de preparare:

Morcovii se curata si se rad pe razatoarea mare, telina si ceapa la fel. Se incinge intr-o cratita uleiul de masline si se adauga morcovii, telina si ceapa. Se amesteca de cateva ori si se reduce focul, ca sa se caleasca incet legumele timp de 4-5 minute. Ciupercile bine sterse de impuritati cu un servet de bucatarie se toaca marunt (eu le-am dat la robot) si se adauga peste legume. Se amesteca bine si se mai caleste amestecul de legume timp de 2-3 minute, apoi se trage de pe foc si se potriveste gustul cu sare si piper. Se adauga mararul tocat si frunzulitele de cimbru (pastrati 2-3 ramurele de cimbru deoparte). Se amesteca bine legumele cu verdeata si se adauga orezul. Compozitia se omogenizeaza si se umplu sarmalele, rulandu-se in foi de varza si indesand capetele inauntru. Pentru gatitul sarmalelor este de preferat o oala cu peretii mai grosi sau una de lut. Eu am oala de ceramica, pe fundul careia am asezat un pat din 1/2 din nervurile frunzelor de varza si frunzele ramase (de exemplu, cele foarte mici, din interiorul verzei) tocate marunt, apoi am aranjat sarmalele. Mie imi place sa asez sarmalele in oala vertical, mi se pare ca sunt mult mai usor de scos cand sunt deja gatite. Am acoperit sarmalele cu restul de varza tocata, am adaugat bulionul de rosii, 2 crengute de cimbru si frunzele de dafin. Se toarna apa calda atat cat sa depaseasca sarmalele de 1-2 degete inaltime, se pune capacul pe oala si se dau sarmalele la foc mic. Dupa preferinta, se pot da si la cuptor, dar daca se gatesc fara graba, intr-un vas de ceramica, nu mai e nevoie, vor fi foare bune si asa. Durata de fierbere a sarmalelor de post variaza in functie de calitatea verzei, exista anumite soiuri de varza care fierb mai greu. De aceea, se supravegheaza pe durata fierberii si se adauga cate putina apa calda la nevoie. Sarmalele bine fierte au varza moale care poate fi taiata (rupta) usor cu furculita, neopunand nicio rezistenta. In fine, ale mele au fiert aproximativ 2 ore pe foc mic si au fost delicioase.



0
Comentarii si intrebari la: Sarmale cu ciuperci

Nu exista comentarii la acest articol!

Adaugati un comentariu!




Trimite reteta Contul meu

Trimite o reteta si acumuleaza puncte cadou (PBC). Foloseste punctele acumulate pentru a-ti cumpara produse din magazin.


trimite o reteta


Ne gasesti si pe



Feliator oua - Westmark

Pret: 11.00 Lei

Tava cozonac Emile Henry

Pret: 92.00 Lei

Cleste chiftele

Pret: 25.00 Lei

Uscator salata

Pret: 50.00 Lei

Tagine 26 cm

Pret: 214.00 Lei

Spargator nuci

Pret: 22.01 Lei

Punga ornat

Pret: 21.01 Lei

Set 5 forme prajituri

Pret: 21.01 Lei

Tava briose

Pret: 45.00 Lei

SFATURI SI ARTICOLE

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Secretul pentru o bezea perfecta, reteta de baza

Mai intai trebuie sa folositi oua proaspete si daca este posibil, organice,...
Levantica

Levantica

Levantica se foloseste pe post de condiment in prepararea sosurilor, a...
Busuioc

Busuioc

Busuiocul este folosit in special in bucataria italiana, la prepararea...
Cimbru

Cimbru

Pentru a-i amplifica aroma, cimbrul trebuie zdobiti usor intr-un mojar sau...

RETETE CULINARE RECENTE

Bile de cartofi

Se face un piure de cartofi, cu foarte putin lapte si unt, se usuca pe foc amestecand...

Ghebe in sos de vin

Spalam ghebele in cateva ape si lasam sa se scurga de apa. Curatam ceapa,o spalam si o taiem...

Musaca de cartofi cu soia

Granulele de soia se pun la fiert in apa si se lasa 30 de minute. Apoi se lasa la scurs. In...

Ciulama cu ciuperci

Se clatesc ciupercile si se lasa la scurs. Se pune la topit untul, dupa care adaugam faina...

Sos cu rosii de vara

Intr-o tigaie pune la incins uleiul de masline. Arunca in faldurile-i clocotinde ceapa,...

IN VINO VERITAS

Istoria vinului

Istoria vinului

Vinul fascinaneaza prin complexitatea si versatilitatea sa, fiind practic unul din acele...